fbpx

Alan Ford i Pokazivači – Velika smotra

Foto: Đorđe Todorović
Foto: Đorđe Todorović

Foto: Đorđe Todorović
Foto: Đorđe Todorović

                     Kad nekako uhvatimo rukama i mislima gipku tvorevinu ovog tepiha, kad njime valjano zatalasamo, on postaje leteći ćilim koji nas vodi u svet mašte, opet iza nekog ogledala, te ovako osmišljene i nacrtane dogodovštine, lektorisane, prevedene, tehnički pripremljene, štampane, distribuirane, i opet preštampavane, preštampavane . . . pružaju solidnu i dosetljivu zabavu za sve prave ljubitelje stripa, a dobrim delom ljubitelje čitanja  uopšte. Sve to, naravno, deluje na našu maštovitost u širem smislu, na naše raspoloženje i kreativnost pa će tako s vremena na vreme, ko zna, možda neki od nas iznedriti neki po koji zanimljiv sadržaj koji bi se mogao makar uporediti sa čarima “Alan Forda”, a i drugih kvalitetnim stripovima. Naravno, ovaj istrajni hobi doprinosi i sadržajima za druženje i, premda nam ne nedostaje ni svežih ideja iz “realnog sveta” oko nas, i potrebe da se jednostavno rekreiramo ilipopričamo “licem u lice”, rado razmenjujemo fazone iz stripova, kao što su to (eh…!) nekad činili mnogi klinci, i oponašali svoke heroje, kao što se danas predano uživljavaju u svet video igrica, i tako ukrug… a videćemo gde se taj krug zapravo sastavlja i zatvara… No tu su i neki novi, naši klinci…

          Opušteno, ali ponosno se nadnevši nad ovim što smo postigli (pročitali, sakupili i sačuvali od glodara – u pravom smislu i simbolično) nećemo se uošte pravdati koji “nivo” zabave zagovaramo; sa našim radoznalim i širokogrudim pristupom, u ovom bljesku nudimo nešto što ispunjava (kao što se i vidi) samo neke segmente našeg i vašeg razgranatog i raskriljenog “Pokazivača” i, neka nam je slobodno reći, samo neke uvale naših oplemenjenih duša, nas vrsnih čitača i stripofila. Nailazeći na razne bizarne i uvrnute fazone, mi tu ipak srećemo vrlo živopisno prikazane međuljudske odnose, kao i oštroumnu i upečatljivu filozofiju života, snalaženje u avanturama i, generalno razne “tehnike preživljavanja” i vidove opstanka u ovom svetu. I, morali bismo opet da prizovemo jednu od naših (mojih – MK) omiljenih anegdota, koja aludira na uvek prisutne finansijske probleme u grupi TNT. U pitanju je jedna od prvih epizoda “Kuća duhova”, koju smo pre nekoliko meseci već predstavili na našem sajtu: Kad Šef samouvereno naloži Alanu i Bobu da odu na naznačenu tajanstvenu adresu da bi ispitali, kako on smatra, ko ih to vuče za nos, oni naravno uplašeno oklevaju uz primedbu da su u pitanju duhovi! Na to Šef odgovara: “Koješta, član grupe TNT se ne boji nikoga osim vjerovnika!” (poverilaca)

Prethodni tekstVinjete: Otisak
Sledeći tekstDa li ste znali: Ručak
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.