fbpx
spot_img

Alan Ford predstavlja: „Derbi“ (nastavak)

 

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

[Epizoda „Derbi zaista nije toliko značajna za istoriju zbitija slavne grupe TNT kao neke koje joj neposredno slede ( . . .) niti deluje tako zgusnuta kao pre nje npr. “Slatka afera”, “Klavirski koncert” i fenomalna “Bila jednom jedna nagrada”, ali,  po nekoj skoro realističnoj dinamici i estetici, po trudu da se nešto (pošteno) postigne, po prikazu  emocija i šarmu rustikalnog ambijenta koji je povremeno, eto, razmrdan po nekim bitnim zbivanjima, zaslužuje da radi ravnoteže i njoj posvetimo nešto pažnje… E, da: jedna od, za sada, retkih koja nam je bila dostupna u punom koloru! To naravno nećemo automatski navoditi kao adut koji bi baš svakoj epizodi doprineo na privlačnosti (pogotovo ne, rekao bih, onim najstarijim)]

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

U epizodi “Derbi” imamo relativno jednostavnu misiju bez visokog

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

rizika: Broj Jedan pristaje da svom prijatelju, farmeru Tobijasu, pomogne pri nekim ekonomskim teškoćama, ne znajući otprve o čemu se zapravo radi. Naime, Tobijas računa na podršku da bi što bolje uvežbao svog konja

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

favorita Sivu Munju za predstojeći derbi. Tu je potreban istrajan i skroman lagani džokej, a ko bi to ovde bio nego, naravno, Bob Rok! (sve je bolje nego Džek Provalski!) Nakon malo natezanja, Bob se predaje sedlu i svim rabotama oko toga.

Rekosmo da ova epizoda odiše izvesnim realizmom, bez previše groteske i preteranih efekata, što je malo atipično za Alan Ford. Manjim delom se pojavljuju urbani elementi – momenti iz cvećarnice i oko nje, Bobovo nastojanje (uz Nosonju) da se domogne nečeg za jelo (u pitanju beše paketić u kome su ipak samo lekovi) i dr., ali uglavnom imamo događaje vezane za seosku sredinu i konjsko trkalište. U jednoj odmerenoj dramatici, i takoreći porodičnoj atmosferi, pratimo nastojanja naših junaka da se nešto postigne predanim sukcesivnim trudom. Malo se radi i rmba, mnogo vežba, u određenim razmacima po nešto se normalno i pojede (makar i kukuruz, a čak i malo piletine), i tako u krug… Od neizbežnih grotesknih elemenata svakako ćemo izdvojiti Tobijasove blizance koji se ne ističu ni po lepoti ni po sposobnostima – to su dve neskriveno neandertalske fizionomije, i u jednom trenutku otac je čak prinuđen (prinuđen?) da ih iznajmi jednom cirkusu, kako bi namakao još koji prihod!

Prisutne su naglašene emocije: brižnost i dirljivost, napetost, razdražljivost, žar za pobedom sa sve kladioničarskim strastima (možda ipak u prilog specijalnih efekata, tu je čak i samoubistvo neuspešnog kladioca oličenog u

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

karikaturi samog Magnusa!) Tu je dakle i želja za dobiti, možda više entuzijazam nego lakomost, Tobijas koji se lomi između vezanosti za svog konja i nužde da ga eventualno utrapi nekoj klanici, naravno bitna je i Bobova (ne)strpljivost, i kivnja pri susretu sa saboterima i njihovim niskim udarcima. Ovde srećemo i bahatog Sotonikusa, sa kojim će se teenteovci obračunati i nekih 27 epizoda kasnije. On će ovde nastojati svim silama da omete napore naših junaka u pravcu pobede – od ponude za kupovinom Sive Munje, do sabotaža trke. To mu je takoreći i uspelo – Bob Rok je sa navedenim konjem faktički pobedio ali, avaj, onako zapetljan i okrenut naopačke, prošao je kroz cilj u nepropisnom položaju! Kratak trenutak očaja… potom realizam biva donekle narušen takoreći bajkovitim razrešenjem – u trenutku beznađa, Tobijasu prilazi jedan avangardni režiser koji je, videvši razne bravure i performanse Sive Munje, voljan da konja za debele pare iznajmi za svoj novi projekat! Nadajući se da se ništa neće izjaloviti, uviđamo da su za sada svi zadovoljni: momci se vraćaju u grad (čak i sa skromnom novčanom naknadom!) a ushićenom Tobijasu je prva pomisao da konja ljubimca što bolje opremi za narednu sezonu (dakle, ne da npr. vrati dugove ili uloži u druge poslove, eventualno uživanja… )

Foto: Mišo Koprivica
Foto: Mišo Koprivica

Da podsetimo, neposredno posle ove sledi kultna epizoda „Tako je nastala Grupa TNT“, zatim imamo posla sa povratkom Superhika i sa Arsenom Lupigom, onda sledi jedno neobično krstarenje i susret sa novim Napoleonom, pa mutne radnje braće Rok i prva pojava Trija Fantastikus koji u svojim pretenzijama osniva Konspirator (izm. 61. i 65. epizode – ovaj Urotnik će čak privremeno(!!) izgubiti život, pri bekstvu u pustaru koja je puna otrovnih gasova, zahvaljujući dr Aseptiku… Sledi neočekivano oslobađanje Velikog Cezara, a onda još malo jeze: prvi susreti sa vampirima barona Vurdalaka, potom slede Doktor Rakar i još jedna avantura sa Superhikom (ep. 74-75), nakon čega Magnus, već zasićen pričom o Alanu Fordu, napušta likovni rad na serijalu, no, to će već biti neko drugo poglavlje.

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.