fbpx
spot_img

‘Alan Ford’ u vreme Pifarerija – 2. deo

 

Foto: Mišo Koprivica

Period redovnog Pifarerijevog angažovanja na Alan Fordu – od jeseni 1975. do p0četka ’84, proteže se od 76. epizode do 175., među kojima se za  svega nekolicinu brojeva pojavljuju drugi crtači. Negde do 100-tog broja, naši junaci su se npr.  uverili,

Foto: Mišo Koprivica

ne bez zavisti, hm… u razvoj podružnice u L.A. pod palicom kasnijeg izdajnika Velikog Cezara, General Vor (War) sa pomoćnikom Bertom se ustaljuje kao jedan od njihovih najbitnijih poslodavaca, TNT-ovci su se  susreli  sa zanesenim narednikom Gruberom, a Alan i Bob su već imali jednu avanturu u svemiru! (Mesec zove Skylab)  Tu se razvija i lik jedne od upečatljivih dama-negativaca, Bepe Džozef (Beppa Joseph), koja s vremena na vreme figurira kao idi mi-dođi mi životna ljubav zastrašujućeg Superhika, a kssnije se pojavljuje i transformisana u tajanstvenu lepoticu, pevaljku Morganu!! . U vrlo šarolikoj epizodi pod rednim brojem 100, Crne planine Južne Dakote, prvi put se pojavljuje Klodovik (Clodoveo), koji ubrzo postaje jedan od najvisprenijih i najefikasnijih agenata, iako je u pitanju samo papagaj!

Da se osvrnemo još malo, ugl. verbalno, na ovu stotu epizodu… Grupa TNT se upućuje u Južnu Dakotu na poziv, ni manje ni vipe nego… dede Broja Jedan!! Starac domaćin ih je pozvao da mu pomognu u vezi sa nekima koji ga uznemiravaju (tajanstveni strelac) i sprečavaju da opstane u zoni jednog starog rudnika; i ovde, opet ne saznajemo ništa o imenu, a kamo li poreklu neprikosnovenog vođe naše grupe agenata, a Deda na kraju ostavlja samo neko oproštajno pismo i, u amanet svom dragom unuku, Klodovika, koj će nas pratiti kroz takoreći sve epizode koje slede!  Ovde kuriozitet halucinacije koje se javljaju našim junacima koji obilaze rudnik (i to u dve grupe) te pred njih iskrsavaju likovi njihovih dotadašnjih velikih neprijatelja!  Ima ovde još neobičnosti oko likova i predmeta koji se pojavljuju i nestaju no, rekosmo, glavna tekovina ovog broja je pojava Klodovika, koji će naizmenično oduševljavati i izbezumljivati Broja Jedan…

Foto: Mišo Koprivica

U novom nizu epizoda se nastavljaju susreti sa dosadašnjim neprijateljima: Tromb, i neobično vaskrsli Konspirator (na kratko se sreću u kontekstu nesuđenog proširenja Trija Fantastikus, sa Stampelom, prof. Alsarom i njegovom kćeri Vajolet) Superhik, baron Vurdalak, tu su specifični odnosi sa superšpijunkom Margo, pa Arsen Lupiga… Rekosmo da je dosta njih prodefilovao pred našim junacima putem  halucinacija u starom rudniku (Ah, da, i doktor Aseptik!) ali na stranicama ovog vrsnog stripa su se našli i novi negativci: Bepa Džozef, Koperfildova banda odrpanaca, Katodik, zatim kontroverzni, privremeni  policijski komesar Dan Spilone i… jedan od najznačajnijih protivnika TNT-eovaca, gotovo neuhvatljivi (dobro, jeste jednom…) Gumifleks!

Izvor: youtube.com

Od onih koji su tu, hm, uglavnom kao prijatelji je i stari mutikaša i povremeni pozorišni reditelj Tobija Kvontril (Quantrill),

Foto: comicvine.gamespot.com

nastavlja se saradnja sa ne baš sposobnim inspektorom Brokom i bahatim gradskim ocima – „tri prasca“, koji su na kratko čak bili doveli malopre pomenutog Spilonea na Brokovo mesto! Pored već legendarnog džangrizavog starca sa radiom, koji nikad ne izlazi, Teenteovci su dobili i suseda na spratu – to je osrednji pijanista i kompozitor Hipnos, zbog koga mi je inače po malo žao što nije malo više iskorišćena prilika za jedan, potencijalno kvalitetan i iskren dobrosusedski odnos; no nije kasno… (neko bi rekao, napokon neko ko ne pomera prosek godina ubedljivo na gore!) Inače, ovaj ne baš uspešan umetnik, naravno zapada u svoje zanimljive zanose i krize, a za vreme njegovog dužeg odsustva čak je Gumifleks bio zauzeo njegovo mesto!

Nije neobično da se susreću razni likovi iz magnus-bunker-pifarerijevske plejade koji inače ne spadaju u istu priču, ali uskoči neki zaplet koji ih spaja, ili usputna pojava na nekoj izložbi/reviji likova ili predstavi… Ovde možemo videti Crnu Masku kako priskače u pomoć Alanu pri nekoj usputnoj nevolji, ali i redak primerak autokarikature Paola Pifareija koji se zajedno sa Maksom Bunkerom pojavljuje u ulozi nekih ugursuza koji  pokušavaju da nešto ušićare! (kod nas svojevremeno sporna, epizoda broj 150 pod nazivom Kriminal, koja između ostalog oživljava i ovaj klasični Magnusov lik)

Foto: automotorpad.com/ford

Ovde bi nas takođe mogla zanimati svojevrsna promenljivost stila kod  ovog crtača (i ne samo kod ovog njega) Od nekog vremena se zaista osetila bitna promena atmosfere u odnosu magnusovski period, i dalo se zaključiti da to više nije to, ali neosporno prve Pifarerijeve epizode deluju kvalitetnije u odnosu na završne Magnusove. No u nastavku ćemo se malo više pozabaviti tim estetsko-grafičkim odlikama.

                                                   – NASTAVIĆE SE –

 

 

 

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.