fbpx
spot_img

Alternativne škole-Dalton plan

 

foto: google images
foto: google images

Odrasla sam u okruženju gde se nije kritički posmatralo obrazovanje, i gde se na nove načine vaspitanja i obrazovanja  gledalo sa velikom dozom skepticizma. Međutim, kada sam upisala fakultet shvatila sam da je neophodno kritički sagledati stvarnost oko sebe pa i domen obrazovanja i vaspitanja.

Čitava koncepcija postojanja alternativnih škola je zapravo težnja da se prevaziđu slabosti tradicionalne škole i da se nastava, vaspitanje i obrazovanje prilagode učeniku kako bi on razvio što više, u skladu sa svojim mogućnostima.

Postoji veliki broj alternativnih škola sa različitim metodama obrazovanja i vaspitanja. Roditelji u skladu sa detetovim mogućnostima i željama se oprdeljuju koju će školu njihovo dete pohađati.

Na žalost, u Srbiji javnost nije dovoljno informisana o prednostima postojanja ovakvih škola, pa se na celu ovu ideju gleda kao na „uništenje“ postojuće škole, što nikako nije tačno.

Srbija je u zaostatku od otprilike sto godina za drugim zemljama, kao što su SAD, Velika, Britanija, Norveška i dr gde je ovakav način obrazovanja prihvaćen i zastupljen.

Da bih probala da makar malo smanjim predrasude koje vladaju, predstaviću Vam jednu od alternativnih škola, kao i njene ideje.

Dalton plan je nastao u SAD početkom XX veka.

Akcenat je stavljen na individualnom razvoju svakog dete, što znači da se dete razvija u skladu sa svojim mogućnostima i interesovanjima, tempom koji njemu odgovara. Pri tome se odbacuju frontalni oblik nastave, razredi, i strogo propisani nastavni predmeti. Nastavnik priprema učeniku radni zadatak u skladu sa njegovim interesovanjima, pri čemu učenik bira nivo težine tog zadatka. Za zadatke je propisano vreme rešavanja. Nakon urađenog zadatka učenik piše izveštaj koji pregleda nastavnik i ukoliko je pravilno odrađen učenik počinje sa resavanjem drugog zadatka.

Uloga nastavnika: da sastavlja zadatke, da obezbedi uslove i sredstva u učionicama ( koje se nazivaju laboratorije u kojima se izučava jedan nastavni predmet, pa postoje na primer laboratorija za fiziku, hemiju, geografiju i sl ), prati razvoj svakog učenika. Ne postoji klasično ocenjivanje, već učenici samostalno beleže svoj napredak, nastavnik beleži njegova zapažanja za svakog učenika pojedinačno i za ceo razred.

Dalton plan je danas široko prihvaćen sa manjim modifikacijama.

Mislim da je ovo dovoljno za početak da se kritički osvrnete na naše obrazovanje i da je ovo dokaz da ceo sistem vaspitanja i obrazovanja moze da funkcioniše i na potpuno drugačiji način, po meni bolji.

Neke od poznatih osoba koje su završile ovu školu i uspešne su u životu su Jennifer Grey ( glumica), Anderson Cooper ( novinar ), Christian Slater ( režiser, glumac ), Jennifer ONeill ( model, glumica), Sean Lennon (muzičar)…

Literatura: Potkonjak, N. (2007).  XX vek: Ni “vek deteta” ni vek pedagogije. Ima nade… XXI vek. Novi Sad: Savez pedagoških društava Vojvodine.

Dragana Stojković
Dragana Stojković
Smatram da osobu najbolje poznaju njeni prijatelji, sve njene mane i vrline. Moji prijatelji za mene kažu da sam otvorena, komunikativna, nasmejana i vesela, uvek spremna da probam nove stvari, uporna i da se ne plašim neuspeha, tvrdoglava i da posedujem jak osećaj za pravdu. Studiram pedagogiju, pa smatram da su deca naše najveće blago, i da treba da usporimo i više pažnje posvetimo našim mališanima.