fbpx
spot_img

Ambasador Božović danas i sjutra u Stejt departmentu

Ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović je tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama, kako javljaju naši saradnici, imao više aktivnosti i zvaničnih susreta.

AMBASADOR BOŽOVIĆ SE, NAJPRIJE, 11. NOVEMBRA U 11,11 ČASOVA, POKLONIO SENIMA SVIH JUNAKA POGINULIH U PRVOM SVJETSKOM RATU, I UZ DELEGACIJU AMBASADE REPUBLIKE SRBIJE U SAD PRISUSTVOVAO SVEČANOM OBILJEŽAVANJU DANA PRIMIRJA I VELIKE POBJEDE, ISPRED SPOMENIKA POGINULIM VOJNICIMA U CENTRU VAŠINGTONA.

Dan primirja u Prvom svjetskom ratu u Srbiji je državni praznik od 2012. godine. Time se podsjeća na dan kada su, poslije četvorogodišnjeg rata, najvećeg dotad u istoriji, 11. novembra 1918. godine u 11 sati, u posebnom željezničkom vagonu francuskog maršala Ferdinanda Foša u šumi u blizini gradića Kompjenj, u sjeveroistočnoj Francuskoj, sile Antante – Rusija, Francuska i Velika Britanija, potpisale primirje sa Njemačkom i Austrougarskom, i tim potpisom službeno je okončan Prvi svjetski rat.

Državnu ceremoniju u Vašingtonu predvodio je general Barry McCaffrey, a prisustvovao je američki kongresmen Ted Po koji je predsedavajući Srpskom kokusu u Kongresu SAD.

Srbija je u Prvom i Drugom svjetskom ratu bila zajedno sa SAD na pravoj strani i dala značajan doprinos borbi za slobodu i univerzalne principe čovječnosti“, naveo je ambasador Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović.

Kako javljaju naši saradnici, za danas i sjutra planirani su novi susreti ambasadora Božovića, u Stejt department, ministarstvu inostranih poslova SAD.

Marko Spirić

Marko Spirić
Marko Spirić
Urednik portala "Pokazivač". Dugogodišnji radijski voditelj, novinar, marketing saradnik, dopisnik dnevnih i nedeljnih novina, časopisa i portala. Intervjuiše poznate ličnosti, prati estradna desavanja, piše životne priče... Humanitarac čija dela koja je činio i čini za ljude i životinje govore o njemu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za doprinos u novinarstvu na prestižnim manifestacijama. Rođen 1986. godine, živi i radi u Vranju.
WordPress PopUp Plugin