fbpx
spot_img

Andrija Lazarević: Mladi na Kosmetu kupuju kartu u jednom pravcu

Politički događaji na Kosovu i Metohji predstavljaju samo delić ukupne slike, zapravu su paravan iza kog se krije mnogo toga.


Činjenica: mladi SrbiAlbanci ne vide perspektivu na Kosovu, veliki deo njih spreman je da ga odmah napusti.

Podaci koje poseduju organizacije nevladinog sektora su poražavajuće: oko 80% mladih Srba napustilo bi Kosovo.

Ankete u većinski albanskim sredinama prilično su slične. Procenjuje se da bi između 30 000 i 50 000 mladih Albanaca htelo napustiti Kosovo, čim se reši vizna liberalizacija.

Sa problemima u dokumentaciji suočavaju seSrbi, koji poseduju lična dokumenta Republike Srbije na kojima je naznačena ,,PU Kosovska Mitrovica’’.

Naime, ukoliko sa ovakvim dokumentima želite da uđete u državu koja je priznala nezavnisnost tzv. Kosova, neophodno je da institucijama u Prištini podnesete zahtev za vizu. Retki su oni kojima naznaka ,,PU Kosovska Mitrovica’’ nije predstavljala problem.

Najčešći razlog odlaska mladih iz većinski srpskih sredina je studiranje na fakultetima u okviru univeriteta u centralnoj Srbiji, najčešće su to: Beograd, Kragujevac, Novi Sad.

Nakon stečene diplome deo njih pronalizi posao u matičnom gradu studiranja, dok se deo njih odlučuje na dodatni korak migracijenapuštanje Srbije.

Na Univezitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici sudira nešto više od 10.000 studenata. Deo njih pronađe posao u struci, deo prihvati bilo šta što obezbeđuje stabilnu egzistenciju, dok se deo uputi na rutu sudbine: Kosovo i Metohija-Centralna Srbijainostranstvo.

Kada ostavite po starni političke provokacije,ratne sukobe, veštački izazvane krizeshvatićete da polako klizimo ka tome da na Kosovu i Metihoji koje je vekovima unazad predmet otimanja, uskoro neće imati ko da živi.

Andrija Lazarević
Andrija Lazarević
Rođen je 11.3.2000. u Novom Pazaru. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Zubinom Potoku. Student je novinarstva na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Radi kao novinar na portalu glasrazuma.rs. Pisanjem poezije i kratkih priča aktivno se bavi od 2016. godine.