fbpx
spot_img

Apple ima ideju kako da iPhone-om zameni lična dokumenta

Apple je u martu ove godine predao patentnu prijavu za svoj izum nazvan „uvoz dokumenata u sigurni element“, a pod ovim dosadnim nazivom krije se potencijalno korisna tehnologija. Apple-ovci su, naime, zamislili kako bi iPhone u budućnosti mogao da posluži umesto ličnih dokumenata korisnika, pa su u ovom patentu opisali kako bi cela stvar funkcionisala.

Dokumenti bi u digitalnom obliku bili skladišteni u sigurnu zasebnu enklavu unutar iPhone-ovog hardvera. Ona bi osim prostora za skladištenje imala i sklop za ostvarivanje radio veze na maloj udaljenosti (RFID ili NFC), i kada je potrebno mogla bi ključne podatke o identitetu vlasnika iPhone-a poaslati prema prijemniku.

Dokazivanje identiteta nekoj službenoj osobi tako bi, umesto pokazivanja lične karte ili pasoša, bilo jednostavno poput beskontaktnog plaćanja. Na poseban uređaj bi bilo potrebno tek prisloniti iPhone, na njemu se identifikovati otiskom prsta, snimkom lica ili lozinkom, i njegov vlasnik bi bio automatski prepoznat.

S primaocem informacija mogao bi se podeliti samo onaj deo ličnih informacija koje ovaj ima pravo videti, a u Apple-u navode kako bi isti sistem osim u službenoj upotrebi (kada zamenjuje ličnu kartu ili pasoš) bilo moguće koristiti i kod autorizacije zaposlenih kod ulaza, izlaza ili kretanja kroz prostore kompanije, ili u nekim drugim situacijama kada je potrebno proveriti identitet osoba – svakako bi to bilo lakše činiti telefonom nego na „staromodan“ način raznim ID karticama.

Izvor: itvesti.info

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Mihailo Todorović
Mihailo Todorović
Student Elektrotehničkog fakulteta. Voli druženje, filmove i sport.
WordPress PopUp Plugin