fbpx
spot_img

Kad se ‘Delcourt’ zavrti oko broja 7

 

Foto: editions-delcourt.fr
Foto: editions-delcourt.fr

Broj sedam od davnina figurira kao neki faktor koji zrači simbolikom i opčinjava nekim svojim zaokruženim i gotovo

Foto: bedetheque.com
Foto: bedetheque.com
Foto: blogaelle.wordpress.com
Foto: blogaelle.wordpress.com

magičnim značenjem… Ovde ne bismo razmatrali kako je sve taj broj rabljen u knjigama starostavnim, u popularnoj kulturi  – umetničko-fiktivnoj, ili običajno-etičkoj (prvobitno poznate planete, samuraji, Sedmorica veličanstvenih dani u nedelji, smrtni gresi…) – Namera nam je da se revijalno osvrnemo na još jedan projekat, zapravo niz ostvarenja, iz velike riznice francusko-belgijskog stripa. Ove pripovesti u nastavcima, nezavisne jedna od druge – nekih 14 mini serija od 2007. d0 2012., uglavnom su vezane za izdavaštvo velike kuće ‘Delkur’ (Delcourt) a sve je to nagnalo na stvaralački rad razne tandeme autora, koji su se iskazali (i dokazali) u raznim žanrovima; dakle, zajedničko obeležje im je baziranje priče oko doživljaja određenih sedam osoba, iz različitih miljea, a možemo posvedočiti (sa različitim stepenom interesovanja…) da je poslednjih godina i Politikin zabavnik ugostio neka od ovih ostvarenja.

Foto: bedetheque.com
Foto: bedetheque.com

Među prvima se pojavio strip Sedam psihopata, 2007., zatim su npr. izašli Sedam misionara,  Sedam detektiva, čak Sedam đakuzaSedam likova (Molijerovi likovi, od tandema F. Duval & F. Calvez), Sedam brodolomnika (‘Sept naufragés’), najzad,  Sedam pistolerosa (B. Ajala, D. Šovel (Chauvel), A. Sarkjone (Sarchione)

U narednom prilogu ćemo se malo detaljnije pozabaviti jednim od ostvarenja iz ovog serijala.

                                       (-Nastaviće se -)

 

 

 

 

 

 

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.