fbpx
spot_img

Baja Patak – neodoljivi tvrdica

Baja (sa štapom)
http://vgafanatic. deviantart.com/ art/Scrooge-McDuck-376675618

  U prethodnom prilogu se dalo naslutiti o kom junaku će ovde  biti  reč… Baja Patak (u originaliu Scrooge McDuck – zapazimo da scrooge inače znači tvrdica, a izbor imena je i aluzija na Dikensovog junaka Ebenezera Skrudža, u početku bezosećajnog i bezobzirnog tvrdice iz „Božićne priče“. U Francuskoj npr. junak današnje priče je poznat kao Balthazar Picsou)

Baja Patak je ujak takođe slavnog Paje Patka (logično, ako se jedan u originalu preziva Duck, a drugi McDuck, a kod nas se obično proizvoljno navodi kao „stric“ (možda zbog zajedničke odrednice Patak) ali u Diznijevom pačjem svetu su ionako ostala otvorena neka polja za tumačenje rodbinskih odnosa)

Naglašava se njegovo škotsko poreklo, prekid školovanja i otiskivanje u svet „trbuhom za kruhom“; zahvaljujući svojoj upornosti, marljivosti, sklonosti ka izazovima, smislu za poslovanje i ekonomičnost i izraženom „njuhu“ za dobre prilike, stekao je enormno bogatstvo.

Ovog junaka, kao i mnoge druge iz pačjeg sveta, stvorio je Diznijev

 crtač Karl Barks, pravi klasik stripova vezanih za Patkovgrađane, ugl.

Scrooge McDuck
http://aidthoughts.org/?tag=scrooge-mcduck

 u periodu 1941-1966. Po nekom tumačenju, Baja Patak je uspela karikatura surovog kapitaliste koji je mukotrpnim trudom i pedantnošću od nule došao do basnoslovnog bogatstva. On se prvi put pojavljuje u stripu „Božić na Planini medveda“ kao mrzovoljni reumatični starac (ali ipak štedi na grejanju!) koji dočekuje svoje mlađe rođake; kasnije on dobija dinamičniju i nešto topliju spoljašnjost, ali zadržava neverovatnu ljubav prema novcu; tu će se pojaviti mnogi prateći likovi, u urbanim uslovima, ali i u brojnim avanturama i ekspedicijama u potrazi za blagom, pri čemu se naravno kao jeftina radna snaga pridružuju Paja i njegovi sestrići…   (Naravno, sa svojim čudno improvizovanim, ali često uspešnim izumima, svoj doprinos pruža i Proka Pronalazač) Što se tiče imidža, njegov kaput i dalje više podseća na neki domaći bade mantil, samo je pridodat i cilindar na glavi.

U svojim sećanjima, Baja se često navraća i na doba dok se još istraživao američki kontinent i njegova bogatstva (zanemarimo ovde povremeno parodiranje toponima), što je još moglo proći u starijim pričama, ali očito u novije vreme takav pristup iziskuje da se određeni periodi ažuriraju i prilagode gledištu sa novije vremenske distance. (v. pojam retcon) Naravno, smucao se, plovio i radio i drugde po svetu, izučivši i neke strane jezike…

U svom dugom životu morao je imati i po neki uzbudljivi… susret sa ženama ali, proračunat i tvrdokoran kakvog ga već znamo, nije se dao „upecati“ da uplovi u bračne vode! (bilo je takvih nastojanja i u njegovim zrelim godinama, naročito od strane Pate… ) U jednom „Mikijevom zabavniku“ iz 1978. (mislim da je broj 180) pojavljuje se, takođe već ostarela ali i oronula pevačica sa kojom je kanda bio u nekoj vezi, i – beše mu ostala dužna neki novac! Baja i rođaci su je našli negde u planini i, nakon problema sa njenim medvedom i njenog energičnog potiskivanaj uljeza uz pomoć puške sačmarice, sve se mirno završilo, pri čemu je staroj patki oprošten dug…

Ipak jedna dama (v. sliku iz prethodnog onlajn priloga) koja ga još uvek vreba u ime nekih starih dobrih dana je izvesna Brigita (Brigitta McBridge) naizgled dosta mlađa od njega, koja je sad i Patina prijateljica. Ona je svakako svesna Bajinih nedostataka i ranijih izneverivanja, ali ipak se ne da…

(Svakako proučiti neke istorijsko-biografske detalje preko linkova:

http://scans-daily.dreamwidth.org/731263.html?thread=19773567

http://scans-daily.dreamwidth.org/328981.html … makar na ova dva, za sada još uvel neprevedena priloga)

 Za razliku od Paje, Baja Patak se nije mnogo pojavljivao na filmu. Njegov debi je tek u, pretežno edukativnom, crtaću „Baja Patak i novac“ iz 1967. a došao je do izražaja u serijalu „Pačje priče“ (DuckTales) 1987-1990. Pošto je navedeno da je Paja patak tokom serijala ugl. odsutan kao pravi (preko)morski vuk, Baja tu figurira kao neko ko će posvetiti malo više pažnje dečacima (sestrićima – i naravno, povesti ih u svoje avanture) pri čemu dobija na snazi neka dimenzija porodične topline.

Naš junak je ponekad prikazan u čisto privatnom ambijentu, ali radije se prikazuje na terenu i u svom trezoru, u kome se zapravo i oseća odomaćenije, dok se kupa, roni i skija po svojim enormnim naslagama novca! Ko ima toliko novca, mora mnogo i da brine o njemu, da ga slaže, otprema, glanca i, naravno… da ga čuva! Sada ćemo reći nešto i o njegovim protivnicima i neprijateljima.

 Buldozi (u originalu zapravo Beagle Boys, u francuskom, npr. les

Buldozi
http://www.comicvine.com/beagle-boys/4060-55957/

  Rapetous („oni koji grabe sve“) su otvoreni neprijatelji, kriminalci – skupina psetolikih stvorenja sa neizbežnim malim „lopovskim maskama“. Kod njih varira izgled i brojnost, kao i stepen spretnosti, bistrine, hrabrosti i ostalih, hm… kvaliteta potrebnih u njihovom „poslu“. Obično se prikazuju trojica blizanački sličnih tipova (braće) uz povremenu pojavu ostalih rođaka i saradnika iz njihovog sveta, uključujući Mamu i Dedu… Kod njih se ne ističe neki formalni vođa, a označeni su (tako se i oslovljavaju) zatvorskim brojevima koji su kombinacije cifara 1, 6 i 7.

Varalić (John D. Rockerduck, samo ponegde nazvan npr. Pank-patak i  dr.) pojavio se u stripu 1961. kao jedan od naftnih tajkuna koji se bori za primat. Dobro ga pamte čitaoci nekadašnjeg „Mikijevog almanaha“ kao nekog ko stalno prima i upućuje izazove Baji Patku u trci za sticanjem, ili isticanjem bogatstva (prepoznatljiv po polucilindru, krupnim naočarima i klasičnim zaobljenim cipelama) Naravno, u njihovom nadmetanju, koje često ima razmere planetarnih kretanja, služi se raznim smicalicama (hm, otkud li mu ime kod nas?) u čemu mu pomaže doglavnik u originalu poznat kao Jeeves. Napominjemo da Baja uglavnom nastupa pošteno, a ako baš zatreba, kao „savest“ se pojavljuju Pajini sestrići. Kad izgubi opkladu, spreman je prema obećanju da pojede sopstveni šešir! Inače, za razliku od Baje, ima znatno opušteniji odnos prema trošenju novca, ličnim udobnostima, poslovnim ulaganjima i tehnološkim inovacijama (verovatno je tu i odnos prema podređenima…), pri čemu ga čak i Bajini mlađi rođaci u neku ruku ističu kao uzor!

Flinthart Glomgold – bez standardno prilagođenog imena, mada se u novije vreme izdavači posluše i imenom Varalić, računajući da se čitaoci ne sećaju mnogo prethodno pomenutog, ili da je tipski dovoljan jedan sa takvim nazivom (!?) Pojavio se u stripu već 1956. takođe kao jedan od boraca za najbogatijeg patka na svetu. On je isto škrt i mator kao Baja Patak, samo još bezosećajniji i zloban. I on je očigledno škotskog porekla. (u opisu: škotska beretka i ogrtač, bujna brada koja varira u veličini) Ponekad se pojavi istovremeno sa Varalićem, uglavnom nastupa samostalno, a kaoboravište mu se obično navodi Južna Afrika. U nama dostupnim izdanjima se nije tako često pojavljivao, a došao je do izrađaja u crtanom serijalu Pačje priče.

Magica de Spell
http://the-mystery-case-files.wikia.com/wiki/ Magica_De_Spell

Maga Vračević (Magica de Spell) je patka veštica, naočita (pomalo vrljava!) i zlokobna crnka, koja živi na padinama Vezuva sa ljubimcem gavranom. Strastveni cilj joj je da se uz pomož magije i traznih smicalica domogne Bajinog prvog zarađenog novčića (koji ovaj još strastvenije i grčevitije brani!) računajući da će uz pomož njega uspeti da razvije i usavrši razne čudesne moći. . . . .

Tu su i mnogi drugi, među njima i oni koj pravnim sredstvima i raznim smicalicama pokušavaju da ospore legitimitet njegovog bogatstva ili ga uvuku u sumnjive poslove. Ipak, izgleda da Baja najviše živaca troši zbog sopstvenih strahova, tvrdičluka, osornosti i nerazumevanju nekih savremenih potreba…

Jedna od strip anegdota na koju sam nedavno naišao u „Politikinom zabavniku“ sa simpatičnim apsurdom ilustruje njegov „smisao za štednju“: nakon što mu je pregorela sijalica u trezoru, i ne mogavši da nađe merdevine po povoljnoj ceni da bi je zamenio, nakon traganja od savremeneprodavnice kućnih potrepština do otpada, odluči najzad da – načini lestvice od naslaga novca i zameni sijalicu!
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.