fbpx
spot_img

Beogradski bečki dečak – Teodor Gregor Ilić

Teodor Gregor Ilić je 12-godišnji Beograđanin i već dve godine je član i solista prestižnog Hora bečkih dečaka, koji 2023. obeležava 525 godina postojanja. O životu u Bečkim dečacima, solističkim uspesima i ambicijama da postane operski pevač govorio je u emisiji Srbija na vezi, a tom prilikom ekskluzivni intervju za RTS dao je i direktor Bečkih dečaka, Gerald Virt.

Teodor Gregor Ilić

Teodor Gregor Ilić

Teodor nema dilemu šta će biti kad poraste. Pevanje je već sada njegov život i sa svojih 12 godina ima zavidnu karijeru. Nastupao je kao solista i u horu u prestižnim koncertnim dvoranama, Muzikferajnu, Viner Koncerthausu, igrao u predstavi u Jozefštat teatru, pevao u Italiji, Švajcarskoj, a da nije bilo korone čula bi ga i publika u Japanu, Kini, Nemačkoj. Ovog leta nada se Mocartovoj „Čarobnoj fruli“ u Bečkoj državnoj operi i Salcburgu.

Pevanje i muzika kao životni poziv

Pevanje i muzika kao životni poziv

Neuobičajeno za njegov uzrast, muzički uzori su mu, kaže, Franko Koreli, Mario del Monako i Đuzepe di Stefano, „zlatni tenori“ druge polovine prošlog veka.

U razgovoru sa urednicom Tijanom Paunković otkriva kako živi u internatu Bečkih dečaka, bez roditelja i brata blizanca, uz svakodnevne probe, nastavu na nemačkom jeziku, mnogobrojne nastupe, koncerte, ali i brojne sportske aktivnosti, plivanje, košarku, stoni tenis… Stroga disciplina podrazumeva i ograničenu upotrebu mobilnog telefona, samo sat vremena dnevno – gotovo nezamislivo za današnje naraštaje.

Teodor sa drugarima iz Mocart hora

Teodor sa drugarima iz Mocart hora

Teodor je pevao još u vrtiću, gde je njegov talenat otkrila vaspitačica Ivana Nosović. Svira klavir od 6.godine, osvajao je prve nagrade na pevačkom takmičenju Zlatna sirena kao učenik škole „Drinka Pavlović“, bio najmlađi član Dečijeg hora RTS-a, pod dirigentskom palicom Snežane Despotović. A onda je njegova majka poslala pobednički snimak na adresu Bečkih dečaka i od naredne godine već je živeo u njihovom internatu, zajedno sa dečacima iz Austrije, ali i cele Evrope i sa drugih kontinenata.

 Direktor Gerald Virt sa sva četiri hora ispred Augarten palate

Direktor Gerald Virt sa sva četiri hora ispred Augarten palate

U intervjuu za RTS direktor Bečkih dečaka Gerald Virt objašnjava da se najpoznatiji dečiji hor u svetu sastoji iz četiri hora koji su dobili imena po poznatim austrijskim kompozitorima: Mocartu, Šubertu, Hajdnu i Brukneru. Hajdn i Šubert su i sami pevali u tom horu, dok je Brukner jedno vreme svirao orgulje u Carskoj kapeli Hofburg palate, gde hor tradicionalno već vekovima peva nedeljnu misu.
Teodor je član Mocart hora, čiji je dirigent Manuel Huber.

Nastup u Muzikferajnu u Beču

Nastup u Muzikferajnu u Beču

Naredne godine nizom koncerata i manifestacija u Austriji i širom Evrope biće obeležen jubilej – 525 godina postojanja hora koji je, podseća Virt, nastao 1498. kada je car Maksimilijan Prvi reorganizovao svoju dvorsku muziku tako što je, kao njen deo, oficijelno započeo sa radom i hor dečaka.
Danas funkcioniše kao privatno udruženje i obrazovna institucija koja deci pruža klasično obrazovanje sa posebnim akcentom na muzici. Svaki dečak iz četiri hora dobija veći deo svog muzičkog obrazovanja kroz hor, ali takođe ima i individualne časove pevanja, pojašnjava direktor.

 Život u internatu Bečkih dečaka - i učenje i igra

Život u internatu Bečkih dečaka – i učenje i igra

„Naš cilj je da dečaci u pevanju razviju potpun, snažan zvuk, da budu u stanju da natpevaju orkestar, kao što je to nedavno uradio Teo, pevajući kao solista Bernštajnove „Čičester psalme“ u Koncerthausu u Beču“, kaže Virt.
Teodor je na tom koncertu upoznao i svetski priznatog tenora Mihaela Šadea i baritona Tomasa Kvasthofa, od kojih je dobio komplimente.
O njegovom glasu i direktor Virt ima samo reči hvale. Kaže da on ima divan mecosopran širokog raspona, stabilan i u visokim i u niskim tonovima i upotrebljiv u raznim ulogama. „Nadam se da će Teo i u naredne dve godine, koliko će biti u horu, imati mnogo prilika da peva kao solista i da će publika moći da uživa u njegovom divnom glasu“, ističe maestro.

Korona poremetila svetske turneje

Korona poremetila svetske turneje

Dodaje da je korona izmenila živote svih umetnika i umetničkih organizacija, te da zbog toga Bečki dečaci nisu bili na turnejama još od marta 2020. To predstavlja poteškoću ne samo u finansijskom smislu, nego i zato što su dečaci u horu upravo da bi što više nastupali i imali koncertno iskustvo širom sveta. Direktor ove muzičke institucije se nada da će sve „kovid prepreke “ uskoro biti prevaziđene i da će i horovi Bečkih dečaka konačno ponovo krenuti na interkontinentalne turneje.

Izvor: rts.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.