fbpx
spot_img

Besplatni koncerti operskih velikana: Dijana i Boris Martinovich u Beogradu, Nišu, Subotici i Novom Sadu

Sopran sa internacionalnom karijerom Dijana Martinovich i njen suprug, slavni američko-hrvatski umetnik Boris Martinovich, uz klavirsku pratnju Beograđanina Koste Jevtića, održaće, tokom marta, aprila i maja, pet besplatnih koncerata (recitala) u Srbiji. Zakazana su dva nastupa u Beogradu – 6. marta u Skupštini grada i 30. marta u Italijanskom institutu za kulturu, a zatim u gradskim kućama u Nišu (13. april), Subotici (9. maj) i Novom Sadu (23. maj). Koncerti su organizovani u sklopu projekta „ Internacionalni mostovi muzike  – Muzika spaja i kada sve drugo razdvaja”, koji je pokrenulo muzičko udruženje “AlegroNB” iz Beograda, u saradnji sa Ambasadom Republike Hrvatske u Srbiji, pod pokroviteljstvom gradskih opština gradova domaćina i njihovih kulturnih centara.

Na svakom od koncerata će se pojaviti i nekoliko mladih operskih pevača iz pomenutih gradova. Svakome od njih biće ovo jedinstvena prilika da se upoznaju, razmene mišljenja, čuju savete i nastupaju sa svetskom operskom zvezdom kao što je Boris Martinovich. U raznovrstan program uvrštene su i solo pesme srpskih kompozitora Petra Konjovića, Stanislava Biničkog, Stevana Hristića, Konstantina Babića, Milana Prebande, kao i hrvatskih autora Dore Pejačević, Ivana Zajca, Josipa Hatzea i Jakova Gotovca.

Ovakvi muzički događaji po prvi put će biti upriličeni u našoj zemlji. Ovaj projekat je doprinos popularizaciji demokratskih vrednosti, mira i pomirenja zemalja Balkana, i korak napred ka projektima koji promovišu takve, kosmopolitske vrednosti kroz muziku. U drugoj polovini godine koncerti će biti organizovani i u Hrvatskoj.

Dijana Martinovich je diplomirani operski pevač-magistar, profesor solo pevanja i Master menadžer za kulturu, umetnost i medije. Osnovne studije solo pevanja završila je na FMU u Beogradu, a magistrirala na Univerzitetu za muzičku i izvođačke umetnosti u Štutgartu, gde je, zatim, četiri sezone bila angažovana kao sopran u Gradskoj operi. Kao solista, gostovala je u operskim kućama u Nirnbergu, Sent Galenu i Bernu. Sarađivala je sa brojnim evropskim orkestrima i dobila veliki broj nagrada širom kontinenta.

Boris Martinovich, bas bariton, diplomirao je na prestižnoj Džulijardovoj muzičkoj školi i Američkom operskom centru u Njujorku. Na međunarodnu scenu je stupio još davne 1977, a već kao 21-godišnjak je opisivan kao “bas čarobnog potencijala”. Prvo je nastupao na najprestižnijim scenama u Italiji, zatim osvojio i Parisku operu, a onda i druge eminentne operske kuće širom sveta. Poslednjih godina je umetnički direktor opere Morlacchi u Peruđi i Primavera Opera Company u Los Anđelesu. 

Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.