fbpx
spot_img

Bezbednost mladih na Internetu – III deo

Roditelji i staratelji

Postepeno izgradite poverenje

Roditelji se suočavaju sa istim izazovima bez obzira da li se radi o Internetu ili drugim hobijima deteta. Veoma je važno da roditelji znaju čime se njihova deca bave i da podržavaju decu u njihovim aktivnostima.

Deca će možda želeti da sačuvaju privatnost korišćenja Interneta. Možda neće želeti da roditelji imaju uvid u njihovo korišćenje Interneta – posebno ako misle da će im roditelji ograničiti korišćenje Interneta. Važno je zapamtiti da je Internet odličan resurs, sa mnogo uzbudljivih i obrazovnih informacija. Takođe je važno izbegavati neprimerene reakcije ili prevelika ograničenja po pitanju korišćenja Interneta od strane dece. Rizike treba razumeti, tako da deca ostanu bezbedna i dobiju najbolje od ove sjajne alatke. Deca uče eksperimentisanjem, metodom pokušaja i greške. Ukoliko ste zainteresovani za korišćenje Interneta i upoznati sa sjajnim stvarima koje nudi, bićete u mnogo boljoj poziciji prilikom razgovora o korišćenju Interneta sa detetom. Takođe će vam biti lakše da utvrdite kako dete koristi Internet, što će, nadamo se, dovesti do stalnog dijaloga tokom tinejdžerskog doba deteta.

Što više znate o načinu na koje dete koristi Internet, lakše će vam biti da identifikujte i objasnite šta je prihvatljivo i bezbedno. Vaše dete može biti veoma sposobno u radu sa tehnologijom, ali životno iskustvo odrasle osobe je nezamenljivo kada dete treba da shvati kako da se ponaša u virtuelnom svetu.

Saveti

Postavite računar u sobu koju koristi čitava porodica
Na ovaj način, razgovaranje o Internetu i praćenje korišćenja postaje deo svakodnevnice. Može biti lakše razgovarati o problemima kada je računar u zajedničkoj prostoriji. Možete i zajedno koristiti Internet.

Razgovarajte o Internetu
Pokažite interesovanje za ono što vaše dete radi sa prijateljima, na i van mreže. Razgovarajte o divnim i uzbudljivim stvarima za koje možete koristiti Internet, kao i o problemima do kojih može doći. Razgovarajte sa detetom o postupcima prilikom neprijatnih situacija na mreži.

Naučite više o korišćenju računara
Ako koristite Internet, lakše ćete odrediti šta je dobro za vaše dete i pomoći prilikom traženja korisnog materijala na mreži.

Koristite Internet zajedno
Pronađite lokacije namenjene deci ili naučite kako da pronađete korisne informacije – zajedno isplanirajte putovanje, iskoristite obrazovne lokacije za domaći zadatak ili pronađite informacije o hobijima ili interesovanjima deteta. Zajedničkim pretraživanjem Interneta možete pomoći detetu da proceni informacije koje pronađete. Možete obeležiti omiljene lokacije tako da detetu za ponovnu posetu bude potreban samo jedan klik.

Napravite dogovor sa decom o tome kako i kada koriste Internet
Bilo bi dobro dogovoriti određeno vreme tokom kojeg će dete koristiti Internet, kao i lokacije koje može posećivati. O ovome morate razgovarati sa decom i doći do zajedničke odluke.

 

Izvor: Časopis za nastavnike „Partner u učenju“

 

Jovanka Ignjatović
Jovanka Ignjatović
Jovanka Ignjatović voli svakoga dana da nauči nešto novo. Svaki dan za nju predstavlja novi izazov. U izazovima vidi mogućnost da bude bolja.