fbpx
spot_img

Bezbednost mladih na Internetu – VIII deo

Šta je ćaskanje?

Ćaskanje se odnosi na otvorene diskusione grupe na Internetu u kojima možete razgovarati sa drugim korisnicima u realnom vremenu koristeći nadimak. Grupe za ćaskanje ili sobe za ćaskanje obično imaju nazive prema temi ili uzrastu grupe. U diskusiji može učestvovati više korisnika, ali često su mogući i privatni razgovori između dva korisnika. Ćaskanje ima svoj jezik, pravila ponašanja, čak i kulturu. Bilo bi dobro da roditelji saznaju nešto više o ovim pravilima ćaskanja. Preporučuje se da to urade uz pomoć deteta.

Šta je konferencijsko ćaskanje (IRC)?

IRC (Konferencijsko ćaskanje) omogućava razgovore na Internetu u realnom vremenu. Takođe nudi veći izbor opcija od običnog ćaskanja. Potreban vam je poseban program (IRC-klijent) za uspostavljanje kontakta sa željenim kanalima – diskusionim grupama ili sobama. IRC omogućuva istovremene diskusije na nekoliko „kanala“, kao i privatne razgovore između dvoje ljudi. Pravila bezbedne upotrebe za IRC su ista kao i za sobe za ćaskanje.

Bezbedno ćaskanje – Uputstva

Deca koja koriste ćaskanje bi trebalo da znaju kako to da rade bezbedno. Svako bi trebalo da razmotri sledeća pravila ćaskanja:

1. Lični podaci moraju biti tajni.
2. Obavestite administratora ćaskanja ukoliko dođe do uznemiravanja.
3. Ukoliko vam je neprijatno, napustite sobu za ćaskanje.
4. Recite roditeljima ako doživljavate neprijatnosti.
5. Budite uviđavni prema drugim ljudima prilikom ćaskanja.

 

foto:zd.filiparag.com
foto:zd.filiparag.com

Šta je bezbedno ćaskanje?

Od osobe sa kojom ćaskate najviše zavisi koliko je ćaskanje vama bezbedno i zabavno. Bezbednost sobe za ćaskanje koju vaše dete koristi obično možete odrediti na osnovu sledeća tri pitanja:

1. Da li je soba za ćaskanje namenjena deci?
U sobama za ćaskanje namenjenim deci verovatnoća neodgovarajućih tema i kontakata je manja.

2. Da li postoji administrator sobe za ćaskanje?
Ponekad postoje dobrovoljni administratori sobe za ćaskanje koji regulišu neprikladnu komunikaciju i koji osobama koje uznemiravaju ostale mogu da blokiraju pristup sobi za ćaskanje. Ukoliko nadgledanje nije aktivno, soba za ćaskanje bi bar trebalo da sadrži dugme za obraćanje administratoru. Sobe za ćaskanje sa administratorom su bolje za decu, a povećava se i bezbednost prilikom čuvanja razgovora.

3. Da li je moguće blokirati pristup nekim osobama?
Da. Blokiranje podrazumeva zabranu postavljanja poruka u sobu za ćaskanje od strane određene osobe. Kada se osoba blokira, njene poruke se više ne prikazuju na ekranu.

Privatni razgovor
Kada upoznate novu osobu u diskusionoj grupi na mreži, možda ćete želeti da pređete sa javnog ćaskanja na privatni razgovor. Na primer, u sobi za ćaskanje možete početi u javnoj sobi, a zatim preći na ćaskanje razmenom hitnih poruka ili e-poruka. Kada koristite ove alatke, još uvek možete zaštiti svoj identitet korišćenjem nadimka (npr. nadimak01@domen.uk). Ovu vrstu adrese je bolje saopštiti i ako se ispostavi da sa novim kontaktom ne želite da komunicirate. Preporuka za decu je da se ne upuštaju u privatne razgovore na mreži sa osobama koje ne poznaju u stvarnom životu.

Sastanak sa kontaktima
Kada vaše dete upozna novu osobu na mreži, možda će želeti da se sretne sa njom uživo. Čak i ako se prijateljstvo na mreži održava neko vreme, važno je biti obazriv prilikom sastanka. Iako su većina sastanaka prijatelja koji se upoznaju na mreži zabavni i bezopasni, nažalost postoji i opasnost od zloupotrebe dece. Na svu sreću, slučajevi zloupotrebe dece na ovaj način su veoma retki u Velikoj Britaniji. Ukoliko je sastanak dogovoren, dete obavezno mora biti u pratnji roditelja ili druge odrasle osobe od poverenja. Takođe je važno dogovoriti sastanak na javnom mestu. Preporučuje se i da roditelji unapred razgovaraju sa decom na temu sastanaka sa kontaktima sa mreže.

Izvor: Časopis za nastavnike „Partner u učenju“

Jovanka Ignjatović
Jovanka Ignjatović
Jovanka Ignjatović voli svakoga dana da nauči nešto novo. Svaki dan za nju predstavlja novi izazov. U izazovima vidi mogućnost da bude bolja.