fbpx
spot_img

Blagostanje u porodici Gaćeša – prve prirodno začete četvorke u Srbiji uskoro stižu kući

Prof. dr Dejan Filimonović je za 30 godina prakse svega tri puta pomogao da na svet dođu četvorke. Poslednji put na Veliki petak, 22. aprila ove godine. Porodica Gaćeša dobila je Iris, Indu, Irinu i Inu. Kod kuće ih već čeka sestrica Iskra.

Ekipa RTS-a posetila ih je u njihovom domu gde su u toku pripreme za dolazak četiri princeze.

Otac četvorki Đorđe Gaćeša navodi da mu je trebalo malo vremena da mu mozak obradi da će biti otac četvorki.

„Ušli mi unutra, kaže žena evo ga jedno, evo ga drugo, evo ga treće i onda dramska prauza 20 sekundi – tata vidiš li ti ovo – vidim, odgovaram ja. Jeste da mi to nije struka, znam otprilike šta gledam, ali džabe, mozak ne obrađuje informaciju, pita ona vidiš, odgovaram – vidim, ali ne znam šta vidim, kaže čestitam – četvorke“, kaže Đorđe Gaćeša.

Iris, Inda, Irina i Ina rođene su na Veliki petak, prevremeno, u 28. nedelji trudnoće. Marija i Đorđe Gaćeša postali su roditelji prvih prirodno začetih četvorki u Srbiji.

Devojčice su i dalje u bolnici, a kod kuće je vanredno stanje: Nabavljeni su kreveci, kolica tek treba da stignu iz Amerike jer kod nas ne postoje kolica za četvorke.

Bebe napreduju u proseku 20 grama dnevno, očekujemo ih oko termina, ili malo posle termina, termin je 4. avgust, tri bebe su na 1.600 grama, dok je četvrta pre nekoliko dana imala 2 kilograma i 130 grama.

Tek se na trećem ultrazvuku videlo da stižu četvorke

Ni lekari na prvom ultrazvuku nisu mogli da pretpostave da će Marija i Đorđe postati roditelji četiri devojčice.

„Četvorke smo saznali da nosimo kada sam otišla na treći ultrazvuk, na prvom je bilo da su blizanci, na drugom su bile trojke i tek na trećem ultrazvuku su bile četvorke“, navodi Marija Gaćeša, majka.

Gaćeše imaju i stariju ćerku, Iskru. Ona ima dve i po godine. Raduje se dolasku sestrica, a vikendom, kada ne ide u vrtić, pomaže mami da bebama odnese mleko.

„Poseta traje nekih pola sata, ali nama uvek izađu u susret zbog broja beba. Prosto ne možemo da stignemo da se spremimo, da se obučemo, pošto su posebni uslovi ulaženja kod dece, dezinfekcija, oblačenja onda razgovor sa doktorkom i onda kada treba da dođemo do njih maltene je prošlo 20 minuta“, kaže majka Marija Gaćeša.

Ostalo je još otprilike mesec dana do dolaska princeza. Iako su svesni da će sada morati da brinu istovremeno o pet devojčica i to bez pomoći baka i deka, raduju se. Nestrpljivo čekaju dan kada će porodica Gaćeša konačno biti na okupu.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.