fbpx
spot_img

Bob Fiš – ležerno i šokantno

 

Foto: Mišo Koprivica

Bob Fiš, privatni detektiv, kreativno je čedo Iva Šalana (Yves Chaland) o kome smo već pisali pre nekih godinu i po… U svoje 33 godine dao je polet likovima kao što su Fredi Lombard, Adolfusa Klar, Džon Bravo (u Astrapiju), obrađivao je Spirua i dr., razvivši dalje praksu ležernog grafičkog poteza ligne claire, koji je već bio zapažen npr. kod Eržeovog Tintina.

Iako “čist” Francuz, Šalana ipak svrstavamo u gotovo nerazdeljivi korpus francusko-belgijskog stripa, makar zato što je i radnju na koju ćemo se osvrnuti smestio na područje Brisela. Junak ove priče, Bob Fiš, uzeo je učešće u svega nekoliko avantura, izdatih u časopisu Métal hurlant, pri izdavačkoj kući Les Humanoides Asssociés, oko 1980-81., a događaji pripadaju nekom miljeu od 25 do 30 godina ranije (dakle, 1950 i neke… vezano za taj period, u nekim krugovima, način rada označen kao neki nostalgični… atomski stil). On je manje-više junak koji se na prvi pogled uklapa u kliše stereotipnih krimi priča – dovoljno čvrst i samouveren, pomalo mačo, po svojoj prilici u stabilnoj vezi (zajednici?) sa izvesnom Lindom… Njegova sudbina će se ukrstiti sa dogodovštinama školarca Alber(t)a (Jeune Albert, koji se već prethodno pojavljivao kao samostalni junak),  koji želi da se istakne u slučaju koji sledi, a Bob Fiš mu je svojevrsni idol – nešto između zbilje i junaka strip-fikcije.

Foto: Mišo Koprivica

Ovo ostvarenje nema tipično realističan imidž – sadrži elemente komičnog stripa, sa malo više surovosti;  nije mnogo parodijskog ni groteskonog karaktera, nego nekako… preko pitke i ležerno čitajuće priče, doći ćemo do nekih šokantnih rešenja… Zaplet avanture Bob Fiš protiv Sijamskih blizanaca  počinje kada nastupi otmica sina prebogatog Svartenbroka (sa preterano predostrožnim higijenskim navikama), čemu je i Albert zapravo bio svedok. On angažuje neke drugare, obećavajući im, osnovano ili neosnovasno, nagradu ako mu pomognu, a među neosporne učesnike ove kriminalne radnje spadaju i takozvani Sijamski blizanci, sa kojima je Albert na početku već imao u prolazu neprijatan susret… Otmica radi bogate otkupnine? Ne – Postojala je neka namera da se tako nekako inscenira, ali tragovi će dovesti do činjenice da su sijamci samo jedna karika, a da su mali Svartenbrok i dva dečaka iz Albertovog kasnije brutalno ubijeni  zbog specifičnih ciljeva! (Ovo nije eksplicitno prikazano, a tela je zatekao jedan klošar, koji bi baš dobro poslužio policijskom komesaru kao glavni osumnjičeni, da bi se proslavio i zaključio slučaj, ali naravno ne ide to tek tako…)

Foto: Mišo Koprivica

Ova priča se nedavno pojavila u tri nastavka u “Politikinom zabavniku”, pa bismo možda radije da pružimo auditorijumu priliku za neposredan uvid u tok radnje dok su još tu i tamo, u domovima i čitaonicama, na dohvatu sveža izdanja, ali ipak… Uglavnom, reći ćemo da je istraga odvela do članova sekte moranovaca – jedan od njih je pokušao da ukloni Fiša, ali pošto je omanuo, nakon male trke preko krovova biva uhvaćen i nateran da otpevuši neke bitne informacije… Kasnije saznajemo da je i sam Svartenbrok umešan u to i da je… kriv za organizovanje krvavog rituala u kome je bio dostojan mračnog “pročišćenja”, nakon što je pokazao spremnost da  žrtvuje sopstveno dete!! Zatečen u sopstvenom domu od strane Boba Fiša, raskrinkan, biva primoran da ovom pobedniku ispiše veooma naduvan ček, ali ubrzo će ga snaći i fizička propast, pri čemu se uveravamo da naš robusni detektiv zaista nije anđeo, kad se bez skrupula poslužio ovako drskim  metodama! (makar kad je u pitanju propast zaista nesimpatičnog bogatuna i zločinca… inače, između angažovanja detektiva nakon otmice i ovog susreta, nigde nismo mogli videti bilo kakvu reakciju oca (ili event. drugih bližnjih…) na zločin koji je usledio, niti  proceduru pogreba itd.)

I onda, mladi Albert u roditeljskom domu dobija oznenadni poziv od Fiša da se provoza njegovim novim autom; i tako, ka novim horizontima, pri čemu mladić dobija pohvalu kako predstavlja jedan zdravi izdanak nacije, a na radiju se uzgred provuče vest kako su (ovde neimenovani) krivci za nedavne zločine raskrinkani i surovo kažnjeni, asve to ide u prilog, naravno, već pomenutog šefa policije, željnog slave i priznanja!

Neko šire podsećanje na rad Iva Šalana može se npr. osmotriti i stranici:

https://www.lambiek.net/artists/c/chaland.htm

 

 

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.