fbpx
spot_img

Brak je zdrav!?

Britanski naučnici utvrdili su da je brak dobar za zdravlje čoveka i da kod osoba sa izraženim faktorima rizika po zdravlje srca, povećava šanse za preživljavanje, prenosi BBC.

foto: profimediaFOTO: PROFIMEDIA

Brižni bračni partner može da vas podstakne da se više starate o sebi, rekli su naučnici predstavljajući studiju u kojoj je učestvovalo gotovo milion odraslih Britanaca. Svi ispitanici imali su visok krvni pritisak, holesterol ili dijabetes, ali su oni koji su u braku imali mnogo bolje rezultate od onih koji nisu.

Dr Pol Karter i njegov tim sa medicinske škole Aston, koji je sproveo istraživanje, prethodno su dokazali da vam brak povećava šanse da preživite srčani udar. Njihovo najnovoje istraživanje, predstavljeno na konferenciji Britanskog kardiovaskularnog društva, objašnjava i zašto.

Tvrde da brak pomaže u borbi sa faktorima rizika po zdravlje srca, poput holesterola ili visokog krvnog pritiska.

Muškarci i žene, u 50-im, 60-im i 70-im godinama, sa visokim holesterolom, su u 16 odsto više slučajeva bili živi na kraju 14-godišnje medicinske studije, ukoliko su bili u braku, u odnosu na one koji su bili singl.

Isti rezutat je dobijen je i u slučaju dijabetesa i visokog krvnog pritiska, gde su ljudi u braku imali veće šanse za preživljavanje.

Rezultati, međutim, nisu tako jasni za ljude u vanbračnoj zajednici, razdvojene, razvedene ili udovce i udovice. Istraživači takođe nisu uzimali u obzir da li ispitanici imaju srećan brak ili ne.

Tim dr Kartera objašnjava da je važnije imati nekog posebnog u životu, nego biti u neobaveznoj vezi. “Moramo malo više da istražimo osnovne razloge zašto je to tako, ali izgleda da postoji nešto u vezi sa brakom što deluje zaštitnički, ne samo kod pacijenata sa bolestima srca, već i kod onih sa faktorima rizika”, navodi Karter.

On, međutim, ističe da to ne znači da bi svi trebalo da stupe u brak. “Pozitivne efekte braka na isti način bi morali da prenesemo na porodicu, prijatelje i mreže za socijalnu podršku”, poručuje Karter.

Dr Majk Nepton iz Britanske fondacije za srce, ističe da je najvažnija poruka to da su naše društvene interakcije – isto kao i medicinski faktori rizika – važni činioci za naše zdravlje i blagostanje.

“Bilo da ste u braku ili ne, ukoliko imate rizike po zdravlje srca, možete se osolniti na pomoć vaših voljenih osoba da se sa njima izborite”, poručio je Nepton.

Izvor: menshealth.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.