fbpx
spot_img

Čegrovci priredili Autorsko veče Labudu N. Lončaru uz specijalno priznanje

Udruženje pisaca Čegar iz Niša održalo je autorsko veče Labuda N. Lončara, pjesnika i predsjednika Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika Nekazano iz Bara.

Veče je održano u Sali PUPS-a, pred Niškim pjesnicima i pjesnikinjama. Otvarajući susret predsjednica Udruženja Čegar Ljubinka Buba Vranić je rekla:

„U svim ovim paradoksima čiji smo svedoci, čovekovog otuđenja od sebe sama, od saosećanja, od prirode svoje ljubavi muškarca i žene, postaje igra kao Zemlje oko Sunca. Nošem.dubokom potrebom za stapanjem čovek stvara stih, kao cvet na grudi voljenog bića, i taj svet u nama zauvek miriše. Danas ovde imamo kao gosta pjesnika Labuda koji piše o toj večnoj potrazi za ljubalju, te nežno satkane niti od želje, požude, straha i postojanja.”

Pjesnik i doživotni počasni predsjednik Udruženja Čegar, Miroslav Mišo Bakrač pozdravio je dragog gosta i prijatelja konstatujući da Lončar nije običan gost već ga doživljavaju kao njihovog člana posle toliko godina provjerenog prijateljstva i saradnje.

Pjesnikinja Mirjana Svetozarević je prisutne upoznala sa biografijom dragog gosta osvrćući se posebno na Međunaroni festival ljubavne poezije „Pjesnik – Svetionik” čiji je idejni tvorac i osnivač baš Lončar i na kome je i sama učestvovala, hvaleći organizaciju Festivala i prirodne ljepote grada Bara.

Labud N. Lončar se zahvalio na lijepim riječima dobrodošlice, ističući kako se u Nišu uvijek lijepo osjeća i kako mu je drago što među prisutnima prepoznaje pjesnike i pjesnikinje koji su takođe čanovi Udruženja Nekazano.

Pozvao je sve kulturne stvaraoce da se i dalje uključuju u rad Nekazano. Napomenuo je da je Nekazano do sada objavilo tri knjige stvaraoca iz Niša, koje posebno pozdravlja. Zatim je govorio svoje stihove koji su izazvali oduševljenje, kod pretežno ženske, publike.

Milorad Mića Cvetković, pjesnik i kompozitor komponovao je muziku na Labudovu pjesmu „Sudba” a koju je izveo na svojoj gitari na čemu mu se Lončar zahvalio.

Predsjesnica Čegra je Lončaru uručila Posebno priznanje koje Udruženje Čegar dodjeljuje za izvanredan doprinos razvoju Udruženja i afirmaciju književnog stvaralaštva.

 

Lončar se na dodijeljenom Priznanju zahvalio biranim riječima i pozvao sve članove Čegra da se aktivnije uključe u rad Nekazano i obratno da se člaonvi Udružena Nekazano uključe u aktivnosti Čegra.

Rade Vučković – Niški ovom prilikom je pozdravio Lončara ispred stvaraoca Roma i poklonio Lončaru svoju knjigu „Kralj romske pjesme”- posvećenu Šabanu Bajramoviću.

Mirjana Svetozarević, pjesnikinja je pomogla svom prijatelju Lončaru na način što je izuzetno nadahnuto govorila njegove pjesme. Riječima Miroslava Miša Bakrača kako se nada da je ovo početak lijepih susreta i druženja i pozivom članovima Čegra da prate konkurse Nekazano i da svoje radove šalju na njih jer se radi o ozbiljnim i dokazanim kulturnim radnicma.

Nakon toga Lončar je potpisivao svoje poklonjene knjige kao i knjige i časopise iz izdanja Nekazano a na radost prisutnih ljubitelja lijepe pisane riječi.

Druženje je nastavljeno u Kalči, u prelijepom restoranu uz bogate Niške specijalitete i vino.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.