fbpx
spot_img

Čuvar „Zejtinlika“ dobio priznanje „Majka Srbija“

Čuvar groblja na Zejtinliku Đorđe Mihajlović danas je primio priznanje „Majka Srbija“.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković danas je, povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, položio venac na Srpskom vojničkom groblju Zejtinlik u Solunu i naglasio da je Srbija platila veliku cenu da bi danas bila suverena, slobodna i uspravna, saopštilo je Ministarstvo.

Foto: Ministarstvo inostranih poslova

„Srbija se i danas bori za čast i slobodu sebe i svoga naroda na svakom mestu, i pobeđuje u ekonomiji, u prosveti, u sportu, pobeđuje na svim poljima, a tu današnju pobedu omogućili su nam naši slavni preci pobedom pre 103 godine, 11. novembra 1918. godine“, rekao je šef srpske diplomatije u Solunu.

On je naglasio da Srbija 11. novembar, kao dan pobede treba da slavi i obeležava na najsvečaniji način. „Dokle to budemo radili i dokle se budemo sećali, dokle budemo pamtili, dotle ćemo i postojati. Činjenica da danas postojimo, to što stojimo ovde, što postoji i uspravno stoji naša slobodna i suverena Srbija je činjenica koja dokazuje našu pobedu“, rekao je Selaković i poručio kako je danas najvažnije čuvati „srpsku čast za koju su oni dali živote“.

Podsećajući da na Zejtinliku počiva 8.000 poginulih koji nisu dočekali trenutak slobode, Selaković je rekao da je to jedno od „nacionalnih svetilišta“, „koje svaki Srbin i Srpkinja tokom svog života treba da posete“.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.