fbpx
spot_img

Da je ključ uspeha obrazovanje, tvrdi Filip Cvetković sa Fakulteta primenjenih nauka u Nišu

Da je ključ uspeha obrazovanje, potvrđuje Filip Cvetković, saradnik na Fakultetu primenjenih nauka u Nišu.
,, To nije fraza. Trebalo bi težiti ka najvišim ciljevima i raditi na sebi. Paradigma obrazovanja po mom mišljenju nastaje i pre same industrijske revolucije. Zapravo, nastaje sa nacionalnom državom. Praktično, prelaskom na višu instancu oslobađanjem obrazovanja od vezanosti za crkvu, nastaju institucije nazvane škole. Škole su osnovane sa ciljem napretka i očuvanja duha jedne nacije, suverenosti i različitosti naroda na određenoj teritoriji. “  
Kako Cvetković kaže, generacije koje nam predstoje odrastaju u mnogo dinamičnijem svetu. U svetu koji im daje mogućnosti da pronađu sebe u sferama koje se tek razvijaju.
Smatra da bi trebalo studenti da se usmeravaju tamo gde je budućnost. “ U poslednje vreme često slušamo o ekologiji, o izvorima energije koji nisu iskorišćeni, a mogu biti. Usmeravanje na razvitak celokupnog informatičkog sistema biće deo budućnosti i bez kojeg se neće moći. “ dodao je. 
Filipovo dosadašnje iskustvo u radu, naročito na početku karijere, govori da budućnost ide u pravcu i razvitku svesti o značaju ekologije, neiskorišćene energije iz prirode, istraživanju i radu informatičkog sistema uklopljenog sa ekonomijom, kao i neke druge sfere kojima nije u toj meri dato na značaju.
Ovaj iskren savet on je uputio svim budućim studentima koji žele da rade na sebi i svojoj stvaralačkoj budućnosti, želeći da istakne da je u okviru samog obrazovanja jako bitan i
praktični segment, odnosno primena stečenog teoriskog znanja. To je veoma važno kako bi dobili od ustanova koju su odabrali. Takođe, da dobro razmisle pre nego što naprave korak, zbog kojeg kasnije nemaju mogućnosti da se vrate.  

Marko Spirić

(Novinar i organizator estradnih dešavanja)

Kontakt: 063/188-5-998

e-mail: spiric017@hotmail.com

Marko Spirić
Marko Spirić
Urednik portala "Pokazivač". Dugogodišnji radijski voditelj, novinar, marketing saradnik, dopisnik dnevnih i nedeljnih novina, časopisa i portala. Intervjuiše poznate ličnosti, prati estradna desavanja, piše životne priče... Humanitarac čija dela koja je činio i čini za ljude i životinje govore o njemu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za doprinos u novinarstvu na prestižnim manifestacijama. Rođen 1986. godine, živi i radi u Vranju.