fbpx
spot_img

Da li ste znali: Gde grešite u gajenju biljaka

Gajenje biljaka, ništa lakse?!  Ali često Vam se desi da se biljka osuši, klone, a Vi  ne znate koji je razlog. Polili ste je, nađubrili, ali ona i dalje ne napreduje… Gde grešite? Slede odgovori na Vaša pitanja.

Neda Glisovic

1. Biljku sam polio/la, nađubrio/ la, ali i dalje ne napreduje. Šta se dešava?

Odgovor: Fiziološka suša

Fiziološka suša je pojava da biljka ne može uzeti vodu iz zemljišta, iako je tamo ima. Postoje dva razloga za to.

Prvi razlog je da je u prostoriji u kojoj boravi biljka temperatura jako niska. Samim tim, i zemljište u kome živi biljka će postići temperaturu vazduha, a zatim i biljka, koja uvek ima temperaturu podloge. Zbog snižene temperature, lipidi tj. masti koje grade ćelijsku membranu biljne ćelije će se stegnuti i na taj način membrana će izgubiti osobinu selektivne propustljivosti. Zbog toga voda neće moći da dođe do unutrašnjosti ćelije i biljka će biti žedna. Premestite je na neko toplije mesto.

Drugi razlog je da je koncentracija minerala u zemljištu veća od koncentracije istih u biljci,  zato sto ste ga mnogo nađubrili. Pošto u biljku voda ulazi procesom osmoze, gde se voda kreće iz hipotoničnog, manje koncentrovanog, u hipertonični rastvor, više koncentrovan, u slučaju kada je zemlja više koncentrovana od biljke dešavaće se potpuno suprotno. Umesto da ulazi, voda će izlaziti iz biljke. Na taj način biljka će se sušiti. Zato đubriva za biljke koristite samo po uputstvu sa pakovanja.

google.rs

2. Zasadio/ la sam mladu biljku, polilo/ la je, ali uopšte ne napreduje. Šta se dešava?

Odgovor: Kutikularna transpiracija

Kutikularna transpiracija je odavanje vode u vidu vodene pare sa površine listova biljaka preko kutikule, a kutikula je zadebljali spoljašnji deo ćelijskog zida biljaka. Na ovaj način, starije biljke odaju da 10 % vode, dok mlade preko 50 %. Kod njih je kutikula manja, te je isparavanje lakše. Ako mladu biljku stavite na neko toplo, jako osunčano mesto, ona će odavati veliku količinu vode i neće moći da napreduje. Pomerite je u hladovinu.

www.besplatne-slike.net
www.besplatne-slike.net

3. Biljka se suši. Šta se dešava?

Odgovor: Vodni deficit

Vodni deficit je jednostavno nedostatak vode u zemljišti. Biljka je ne uzima zato što je nema i na taj način se suši.

google.rs

Neda Glišović
Neda Glišović
Član sam Lingvističke sekcije u I kragujevačkoj gimnaziji, osam godina sam se aktivno bavila takmičarskim plesom, a fotografijom sam počela da se bavim pre oko dve godine I od tada je fotogravisanje nezamenljiv izvor moje inspiracije. Volim prirodu, plivanje, sport, a posebno mesto u mom životu zauzima i ronjenje- jedan novi vid upoznavanja sveta koji nas okružuje, a gde još ima puno nerešenih misterija.