fbpx
spot_img

Da li ste znali: Mrtva močvara

U Namib-Naukluft Nacionalnom parku, u središtu pustinje Namib, nalazi se neobični, nestvarni i jedinstveni krajolik nazvan “Dead Vlei“, odnosno mrtva močvara.

“Dead Vlei“ mrtva močvara, poznata i kao “šuma zamrznuta u vremenu“ zbog stabala koja se ovde nalaze više od 1000 godina, okružena je crvenim dinama starim na hiljade godina, dinama čiji je pesak doslovno zarđao. Stabla u “DeadVlei“-ju su mrtva već odavno, a klima je toliko suva da se jednostavno ne mogu raspasti.

Ceo ovaj kraj se zove “Sossusvlei“, a on je zapravo jedna ravna ploča od soli i gline, prozvana “put bez kraja“ zbog obližnje reke koja u retkim trenutcima nabuja i projuri kroz Namib pustinju, samo da bi potpuno nestala bez traga u glinovitom području mrtve močvare.

Veruje se da su stabla “šume zamrznute u vremenu“ živela oko 200 godina pre nego što su se desile klimatske promene u području, a takođe se veruje da stoje mrtva na užarenom Suncu već 900 godina.

Bojana Pudar
Bojana Pudar
Bojana Pudar veruje da "osmeh ne košta ništa, a znači mnogo. Ako nekada sretneš osobu koja više nema osmeh, budi velikodušan, pokloni joj svoj. Niko ne oseća takvu potrebu za osmehom, kao oni koji ne mogu da ga poklone drugima".