fbpx
spot_img

Danas je: Dan pobede nad fašizmom

Nizom manifestacija u Srbiji i svetu se obeležava  u Drugom svetskom ratu. Istovremeno, obeležava se i Dan Evrope, jer su 9. maja 1950. godine postavljeni temelji Evropske unije.

foto:novisad.cc
foto:novisad.cc

Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu se obeležava u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju.

U Berlinu je nešto posle ponoći 8. maja, odnosno prvih minuta 9. maja 1945. godine potpisana bezuslovna kapitulacija nacističke Nemačke.

Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa još nekoliko dana davali otpor, između ostalih i u Jugoslaviji (do 15. maja).

Deveti maj se obeležava i kao Dan Evrope, jer je na taj dan 1950. godine tadašnji francuski ministar spoljnih poslova Rober Šuman postavio temelje za stvaranje ujedinjene Evrope.

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Bojana Pudar
Bojana Pudar
Bojana Pudar veruje da "osmeh ne košta ništa, a znači mnogo. Ako nekada sretneš osobu koja više nema osmeh, budi velikodušan, pokloni joj svoj. Niko ne oseća takvu potrebu za osmehom, kao oni koji ne mogu da ga poklone drugima".