fbpx
spot_img

Danas je: Svetski dan knjige

Knjige
foto: uuannapolis.org

Svetski dan knjige ustanovljen je 1995. godine, a 23. april izabran je jer su toga datuma preminuli Servantes i Šekspir. Unesko je proglasio Dan knjige kao izraz poštovanja svim piscima koji su doprineli kulturnom razvoju čovečanstva i kako bi se pre svega mladi podstakli na čitanje i ljubav prema knjizi.

Narodna biblioteka Srbije izložila je danas, povodom Svetskog dana knjige i autorskih prava, prva izdanja Šekspirove poeme „Venera i Adon“ iz 1861. i odlomke Servantesovog „Don Kihota“ iz 1962. godine u prevodu na srpski jezik.

Izložena je knjiga „Venera i Adon“ u prevodu Ace Popovića objavljena u Beču, dok je prevodilac odlomaka „Don Kihota“ nepoznat, ali su to najraniji prevodi Servantesovog dela koje je u integralnom izdanju objavljeno 1895. u prevodu Đorđa Popovića Daničara.

Saradnica Narodne biblioteke Srbije Milena Đorđijević rekla je agenciji Beta da je ta ustanova povodom Svetskog dana knjige izložila i članak posvećen 300. godišnjici smrti Viljema Šekspira koji su u rukopisu objavili srpski logoraši u listu „Puls“ iz 1916. godine.

Od danas do 4. maja na platou ispred Narodne biblioteke Srbije biće otvoren drugi Festival knjige sa značajnim popustima izdavača, a brojni programi, naročito vikendom, ove godine fokusirani su na najmladju publiku predškolskog i školskog uzrasta.

 U 18 sati na programu je književno veče, a učesnici Ana Ristović, Igor Marojević i Dejan Stojiljković govoriće o položaju i status pisaca danas i čitati odlomke iz neobjavljenih rukopisa, dok će posetioci dobiti besplatne članarine Narodne biblioteke.

 Povodom Svetskog dana knjige Narodna biblioteka Srbije od danas koristi i novi set od 2.300 metara najsavremenijih kompakt polica vrednih skoro 21 milion dinara, koje su omogućile uštedu prostora od 50 odsto i odgovarajući način čuvanja knjiga.

 Programe povodom Svetskog dana knjige organizovalo je danas više od 50 biblioteka u Srbiji, a nacionalna biblioteka poklonila je po 200 primeraka knjiga bibliotekama u Pančevu, Vršcu i Smederevu.

 U Biblioteci grada Beograda desetak javnih ličnosti danas je obavljalo usluge bibliotekara, a ispred te biblioteke učenici dizajnerskih škola napravili su skulpturu od knjiga.

Bojana Pudar
Bojana Pudar
Bojana Pudar veruje da "osmeh ne košta ništa, a znači mnogo. Ako nekada sretneš osobu koja više nema osmeh, budi velikodušan, pokloni joj svoj. Niko ne oseća takvu potrebu za osmehom, kao oni koji ne mogu da ga poklone drugima".