fbpx
spot_img

Deca na raskrsnici: Kič, šund i brend- živeo trend!

Čudo jedno kako malokrvnim mozgovima ovih naših javnih medijskih kuća padne sekira u med svaki put kad neki Kurta i Murta izbace hit leta, hit zime, hit male Gospojine, hit Velikog posta, parastosa itd… Sve mi se čini da naše pevaljke dobro poznaju balkanski mentalitet i jedva čekaju da ih nego pogura i probije na scenu i onda tako probijene haraju sa, nazovi „hitovima“, od kojih se pre zavrti u glavi nego što stigne da se zavrti na radiju. Pod firmom „kultura“ danas se sponzoriše sve drugo osim nje, „estradni umetnici i umetnice“ trljaju ruke od zadovoljstva, a sponzori trljaju njih. Tako to ide, cikličan proces u kom su obe strane zadovolj(e)ne.
Samosvest nam se užižila ko lojanica pred zoru, a naveliko se priča o humanim akcijama, humanitarnim organizacijama i sl. Pre koju nedelju, devojka od 17 godina preminula zbog raka kostiju (mir joj i pokoj), a dva dana kasnije u novinama naslov od pola kilometra: „Jelena Karleuša kupila cilepe za 20 000 E“!!! Deca (DECA!) umiru jer nemaju novca za transplatacije, dok naše zvezdice lickaju nožice, ručice i krljaju kile silikona u sebe gde god stignu, a sve to košta ko Svetog Petra kajgana- život koliko prosečan pedikir?!!!? Ko li je ono davno lupio da život nema cenu…?
Kultura postoji samo još u rečnicima i novijim generacijama treba dobro prionuti pa objasniti šta to ono beše. Zato o mafiji nauče sa prvim slovima, ulica vaspitava sve što ne stignu roditelji. Dakle, većinu. Eno i Vučić se razmahao sa dve funkcije, pa hapsi redom, počevši od direktora banaka. Doduše, obećao je. Ko zna, možda nam i svane jednom. Kad svima njima omrkne. Dotle, steži pojas i drž gaće, ne kupuj devize, hleb razdeli na juče, danas i sutra, i, naravno- prati aktuelne brendove! Tu je naša uvek budna televija da se pobrine da sve lepo i na vreme saznamo. Novi hit, nova moda, novi narodnjaaaciii, pa nek ide život! I tako ga više ne možemo stići!

Boško Živanović
Boško Živanović
Rođen je 1988. u Šapcu, gde je završio osnovnu školu i srednju, Šabačku gimnaziju. Masterirao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, sa zvanjem profesora srpskog jezika i književnosti. Do sada je objavio nekoliko knjiga poezije i proze (za decu i odrasle, a dopisnik je i lokalnih šabačkih novina: „Podrinskih“ i „Glasa Podrinja“ . Lektor je, pesnik i jedan od urednika prestižnog časopisa za decu „VITEZ“ iz Beograda. Pored pisanja, bavi se i komponovanjem autorskih pesama. Živi i radi u Šapcu.