fbpx
spot_img

Dečak iz najtužnijeg Čaplinovog filma imao je još tužniju životnu priču (VIDEO)

Mali Džeki Kugan imao je samo šest godina kad je postao zvezda nemog filma „Dečak“ (The Kid) iz 1921. godine, glumeći uz legendarnog Čarlija Čaplina.

foto: youtube screenshotFOTO: YOUTUBE SCREENSHOT

Čarli ga je otkrio dok je nastupao u „Orfeum teatru“, jednom od najpoznatijih pozorišta u Los Anđelesu, i tada je počela njegova filmska karijera.

Nakon što se proslavio nastupajući uz veliku zvezdu, mali Džeki je zaradio čak četiri miliona dolara, ali od toga nije imao velike koristi. Novac su potrošili njegova majka i očuh, koji su njegovo bogatstvo rasipali na luksuzan život.

U novembru 1938. godine njegov bliski prijatelj Bruk Hart otet je i ubijen. Kad su njegovi ubice završile u zatvoru, ljutita rulja je provalila u njihovu ćeliju, linčovala ih i obesila u obližnjem parku. Džeki je, takođe, učestvovao u linču.

Samo godinu dana kasnije, u njegovom životu je usledila velika tragedija. Njegov otac i najbolji prijatelj Džunior Darkin, poginuli su u teškoj saobraćajnoj nesreći, u kojoj je Džeki bio jedini preživeli.

Kada je napunio 21 godinu, otkrio je da su njegova majka i očuh spiskali većinu novca koji je on zaradio, zbog čega je za finansijsku pomoć morao da moli Čarlija Čaplina.

Tada je odlučio da tuži rođenu majku i njenog supriga. Iako je dobio presudu, Kugan nije mnogo profitirao od nje. Kako je veliki deo novca već bio potrošen Džekiju je ostalo oko 126.000 dolara, što je u poređenju sa četiri miliona mala suma.

Ova pravna bitka je, međutim, privukla toliko pažnje, da je 1939. godine u Kaliforniji donet novi zakon da ciljem da zaštiti decu glumce. Taj zakon je obezbedio da 15 odsto zarade deteta glumca mora da se izdvaja na stranu, što je iznos koji deca mogu da koriste kada postanu punoletna. Taj pravni akt dobio je ime „Kuganov zakon“.

Izvor: b92.net

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.