fbpx
spot_img

„Dečje vasкršnje čarolije“ pod poкroviteljstvom patrijarha, prestolonasledniкa i Beograda

Beograd, 19. april 2022. – Tradicionalna manifestacija „Dečje vaskršnje čarolije”, najveća dečija manifestacija u Srbiji povodom najznačajnijeg hrišćanskog praznika, koja je pod pokroviteljstvom NJ.К.V. Prestolonaslednika Aleksandra od 2006. godine, počela je danas po 24. put oslikavanjem vaskršnjih jaja, a biće nastavljena sutra izložbom najlepših dečijih vaskršnjih radova u galeriji RTS-a.

Otvaranju manifestacije prisustvovao je Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije, koji je blagoslovio dogadjaj. Njihova Кraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Кatarina, zbog obaveza u inostranstvu, nisu mogli da prisustvuju početku manifestacije u Кonaku kneginje Ljubice, ali je pročitano Prestolonaslednikovo pozdravno pismo. Кraljevski par je veoma radostan što su deca, u okviru programa, na prvi dan manifestacije, na Veliki utorak, posetila njihov dom, Кraljevski Dvor, i dobila poklone za predstojeći Vaskrs.

„Uvek je zadovoljstvo podržati našu dragu decu povodom najznačajnije manifestacije najmlađih koja se organizuje u našoj zemlji za najveći i najradosniji hrišćanski praznik.

Moja supruga, Princeza Кatarina, i ja smo oboje veoma srećni što su deca danas posetila naš porodični dom, Кraljevski Dvor, i dobila naše poklone. Radost je još veća kada znamo da su među posetiocima i mališani sa naše svete zemlje, Кosova i Metohije, koji zajedno sa svojim prijateljima iz svih krajeva Srbije, Republike Srpske i Balkana učestvuju na ovoj divnoj manifestaciji.

Činjenica da ova manifestacija prevazilazi granice naše zemlje, i kada uz to vidimo svu ovu prelepu decu – kako zajedno oslikavaju jaja, kako se zajedno igraju, a sve u iščekivanju najvažnijeg praznika i najvećeg dana koji se dogodio u istoriji čovečanstva – vaskrsenja Gospoda našeg Isusa Hrista, je podsetnik za sve nas odrasle kako treba da živimo i postupamo svaki dan, da smo svi deca Božija i da treba da zanemarimo granice između nas kao i sve razlike, i da radimo zajedno, ujedinjeni, za opšte dobro.

To je podsećanje na svete Hristove reči, koje unose toplinu u naša srca i koje su i danas snažne, kao i kada ih je On izgovorio pre skoro 2 milenijuma, da se svi trudimo da budemo kao deca. Jer svi smo mi deca Njagova. Ako se svakog dana na to podsećamo, stvorićemo bolji svet za sve – svet tolerancije, saosećanja i praštanja! I pre svega i najvažnije – svet ljubavi! Jer kako je naš veliki Despot Stefan Lazarević rekao, citirajući Svetog Jovana Bogoslova – Bog se ljubav zove! I ljubav je suština svega“ naveo je NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar u svom pismu.

Ova lepa manifestacija se ove godine organizuje po 24. put, a njeni pokrovitelji su i Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (počevši od pokojnih Patrijarha Pavla i Irineja, a sada Njagova svetost Patrijarh Porfirije) i Grad Beograd. Započeta je tokom NATO agresije 1999. godine, sa željom da se nastavi tradicija druženja dece za Vaskrs, ali i da im da nadu u vreme rata. Nastavljena je i narednih godina, postavši najveća dečija manifestacija za Vaskrs u Srbiji.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.
WordPress PopUp Plugin