fbpx
spot_img

Deset najtvrdoglavijih rasa pasa na svetu

Iako je tvrdoglavost ljudska osobina, i neke rase pasa iskazuju ponašanje koje bi se moglo opisati tvrdoglavim. I to i te kako tvrdoglavim. Pred vama je lista 10 nestašnih rasa pasa čiji pripadnici uvijek žele da je po njihovom, zbog čega im je potreban vlasnik čvrste volje koji će znati dobro da ih vaspita.

Bigl / Foto: Shutterstock

1. Bigl

Simpatično nezavisan, bigl će naći zabavu bilo gdje ako ga ostavite samog. Nevolje mogu da nastanu ako je vlasnik previše ravnodušan i ne posvećuje dovoljno pažnje dresuri svog psa i ako ne zna kakvo se veliko karakterno biće krije u malom tijelu bigla.

2. Engleski buldog

Reč je o izuzetno inteligentnoj rasi čiji pripadnici mogu da budu prilično tvrdoglavi ako vlasnik nije dovoljno odlučan. Engleski buldog mora da poštuje svog vlasnika jer ako to ne postoji, potpuno će ignorisati svaku njegovu naredbu.

3. Jazavičar

Veliki pas u malom pakovanju – tako je najbolje opisati temperamentnog i vrlo tvrdoglavog jazavičara. Prilično su nezavisni i svojeglavi, pa se neće bojati da se uhvate u koštac i s pet puta većim psom, baš zbog toga što misle da to mogu.

4. Džek Rasel terijer

Nestašni i vragolasti terijer bez problema će inicirati sukob snage volje sa svojim vlasnikom ako primijeti da je on neodlučan. Ovi psići su žilavi, pametni i energični.

5. Rotvajler

Ovaj snažni pas može da bude divan porodični ljubimac, ali samo uz iskusnog vlasnika i ako se dobro dresira bez popuštanja i uz čvrstu dosljednost. Ako disciplina izostane, rotvajler može da počne da se ponaša kao vođa čopora i tada čak pokazuje agresivnost.

6. Argentinska doga

Još jedna rasa koja nije za popustljive i nedosljedne. Argentinska doga nezavisna je rasa koja traži čvrstu ruku i puno kretanja kako bi potrošila silnu energiju i kako ne bi sama pronašla načine za zabavu, što može rezultirati štetom.

7. Šar-pej

Nezavisnost je glavna osobina i ove drevne rase. Šar-pej može da bude odan porodični pas, ali vlasnik će morati da zasluži privrženost ovog slatkiša.

8. Avganistanski hrt

Navodno jedna od najstarijih rasa, avganistanski hrt poznat je po svojoj ne baš najdruštvenijoj naravi. Ovom veličanstvenom psu potreban je vlasnik koji će razumjeti njegovu pomalo arogantnu narav i potrebu za dominacijom.

9. Škotski terijer

Ovom malom čupavcu prvenstveno je stalo do njegovog vlasnika, a za ljude izvan njegovog najužeg kruga nije ga previše briga. Ta jedna osoba za koju se veže treba da zna kako da održava vođstvo u odnosu s ovom nezavisnom pasminom.

10. Vajmarski ptičar

Izuzetno inteligentan, vajmarskom ptičaru potreban je vlasnik koji će znati da se nosi s njegovom oštroumnošću i potrebom za redovnom i zabavnom treningu. Ako to izostane, vajmarski ptičar pokazaće koliko nezavisan i slobodan može biti, piše zadovoljna.hr.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.