fbpx
spot_img

Deveto po redu dvadeset četvoročasovno crtanje stripova!

  

Počelo se kotrljati.
     Deveto po redu 24 satno crtanje stripova! Datum znamo, subota 10.11.2018. godine sa tradicionalnim početkom u podne, stoga nemojte ništa drugo planirati. Logo je u pripremi, internet stranica isto.
Krenule su PRIJAVE! za 24 satno crtanje stripova 2018.
Prijaviti se možete na linku:
     form.jotformeu.com/62865674736370
Uskoro više informacija na našim službenim stranicama!
     www.facebook.com/24hstrip
   24satnocrtanjestripa.com 
     Vidimo se!

     O projektu
24-satno crtanje stripova , pri čemu svaki sudionik ima cilj nacrtati 24 stranice stripa, vježba je (ili disciplina) koju je smislio Scott McCloud kao test i analizu vlastitih mogućnosti. Crtajući tom brzinom ne dobijaju se, jasno, uvijek produkti profesionalne razine, ali je svakom sudioniku omogućeno da vidi kako radi pod pritiskom i rezultat je nerijetko oslobađajući: spontani, jasni, čisto ispripovijedani stripovi. Vježba je, usto, jednako korisna profesionalcima kao i početnicima ili potpunim amaterima pa ne treba čuditi što su je kroz godine prihvatile i prošle tisuće ljudi, neki i više puta.\r\nPremda je 24-satno crtanje stripova vježba koju svatko može i sam provesti kod kuće, crtači su brzo otkrili da je čoporativni mazohizam zabavniji i stimulativniji. Tako danas postoje bar dva dana u godini posvećena ovoj umjetničkoj disciplini. Jedan je krajem siječnja kad se crtanje organizira u Angoulêmeu pred početak festivala, uz internetsko sudjelovanje crtača iz cijeloga svijeta, a drugi je “Svjetski dan 24-satnog crtanja stripa” koji ove godine pada na 2.-3. listopada. Na taj se dan po različitim lokacijama diljem svijeta – od dućana specijaliziranih za stripove do predavaonica po umjetničkim školama – crtači željni kušnje okupljaju u gomilice koje rade kroz noć.

     Impresum 2018.
Organizatori: Ines Krasić, Vlado Šagadin, Darko Macan
Voditelj projekta: Darko Macan
Logotip izradio: Tonči Zonjić
Izrada web stranice: Fabijan Černeka, Ivan Mak, Karlo Kelečić

     Pravila
Pravo pravila je zapravo samo jedno: treba sjesti i dobro procijeniti svoje mogućnosti kako bi se u 24 sata nacrtalo 24 stranice stripa. Postoje i Gaimanova (ako nisi gotov u 24 sata, završi strip tamo gdje jesi) te Eastmanova varijacija (ako nisi gotov u 24 sata, nastavi dok ne završiš), ali ne zamarajmo se sitnicama. Sjedi, radi, budi sretan i to je to.
No, kod organiziranih natjecanja nije loše da postoje neke smjernice te ću ih za ovo natjecanje pokušati popisati:
– crtaju se 24 stranice čistog stripa (američki model), iako se ljudi mogu opredijeliti i za francuski model
(naslovnica +22 stranice+poledjina), ako im je tako draže. Nećemo insistirati.
– s obzirom da je netko pitao: sve tehnike su dozvoljene: klasična, računalna, fotostrip… boli me briga kako će čovjek doći
do svoje 24 stranice, ako je u roku.

Izvor: 24satnocrtanjestripa

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.