fbpx
spot_img

Doajeni Balkana – Ahmet Muminović

Foto: Mišo Koprivica

         Doajen stripa na ovim prostorima – što se tiče SFRJ, a kasnije gledano i na nivou Bosne i Hercegovine, svakako je i Ahmet Muminović. Bio je jedan od najproduktivnijih strip crtača u bivšoj Jugoslaviji, te urednik nekadašnjeg časopisa za decu „Male novine“. Ovaj Sarajlija rođen je 1945. u Gornjem Vakufu, varoši u kojoj za njegovog detinjstva, kako kaže nije bilo novinarnica sa stripovima, ali bilo je vrlo podsticajno za njega kad je kao dečkić obratio pažnju na papir sa nekim kaubojcem u koji su bile uvijene neke namirnice – i, kad se pruži prilika talentu i elanu da izađu na sunce, malo po malo… Godine 1968. objavio je svoj prvi strip „Emir i Nikolino“. Reč je o Dubrovčaninu Nikolinu i Bosancu Emiru koji, putujući kroz Bosnu u nameri da sultanu isplate 30.000 dukata, nailaze na brojne avanture. Tako je, po Muminovićevom tumačenju, nastao tipičan vestern strip na bosanski način, a u ono vreme, u datoj sredini, moralno relativno podoban u odnosu na prave vestern stripove.

Junak naše priče se, dakle, pokazao kao vrlo plodan autor brojnih stripova raznih formata, uz kratke ilustrovane priloge edukativnog tipa, uključujući i slikovnice, ili vezano za popularnu kulturu (prikaz uspeha pojedinih muzičara i grupa…) Njegov realistički crtež je obično izvučen lagodnom ali dovoljno preciznom linijom, a kadar je uglavnom sadržajan ali neopterećen (rekao bih da po tome podseća npr. malo na Ljupča Filipovskog) a važno je napomenuti da mu je vrli saradnik u likovnom radu (visprena dorada crteža, a po potrebi i bojenje) bivala upravo supruga Zekira – Kira! Ona faktični ne nosi nikakav autorski pečat, ali eto, moramo to svakako naglasiti, a valjda joj je dovoljno pažnje posvećeno na naslovnoj fotografiji, ako već ne u naslovu…

Foto: lambiek.net

Iako penzioner, Muminović sa nekom ilustratorskom, a i čisto slikarskom delatnošću ne posustaje ni sada, a mi ćemo pokušati da u nekom zgusnutom pregledu podsetimo kojim je još ostvarenjima ovaj umetnik znao obradovati čitaoce tokom

Foto: yugopapir.com/2016/02/

prethodnih decenija… Dao je svoj doprinos i kad su u pitanju junaci koji nisu autorski vezani za njega, tako što je npr. nacrtao i nekoliko epizoda Velikog Bleka (što je u to vreme prilično povredilo sujetu nekih ponosnih Francuza!) i Luna, kralja ponoći .

Veliki poduhvat, i fizički zahtevan s obzirom na količinu posla, bila je izrada stripa Otpisani, prema istoimenoj popularnoj seriji! No, kapitalno delo koje nailazi posle toga zapravo je strip Valter brani Sarajev , objavljen u tri toma, nekoliko godina nakon pojavljivanja istoimenog kultnog filma (možemo pomenuti da je vizuelno lik Valtera uobličen prema bisti realnog junaka iz rata, a ne prema izgledu legendarnog glumca, što je posle izazvalo pomešane reakcije…) a veliku reafirmaciju strip je doživeo prošle godine kada je objavljen i promovisan reprint -ovog puta sve u jednom tomu, u izdanju sarajevskog Agarthi comics-a. Ne treba naglašavati da su u međuvremenu Kinezi, već opčinjeni čuvenim filmom, oduševljeno posegnuli i za  izdavanjem stripa na svom jeziku!

Muminović je kao plodan i živopisan ilustrator izradio mnoštvo sličica i kaiševa u okviru ciklusa Moja domovina, koje dočaravaju razne činjenice vezane za narode i predele tadašnje SFRJ. (Kasnije je radio nešto slično u vidu znamenitosti Bosne i Hercegovine)

Od malo nestašnijih radova, bićemo slobodni da podsetimo i na kraći ciklus komično-raskalašnih stripčića u vidu neke parodije 1001 noći, na stranicama „Erotskog dodira“, oko 1990-91…

 Njegovi radovi su objavljivani u Švedskoj, Finskoj, Francuskoj, Španiji, Turskoj i Kini.

Burne prilike u poslednjoj deceniji prošlog veka povukle su ga i na mesto ratnog novinara, a posle rata je nastavio sa ilustratorskim i slikarskim radom, opet kao marljivi urednik dečijih izdanja pri sarajevskom Avazu.

Da, teško je u ovom sažetom izlaganju dočarati prilike u kojima je Muminović radio, neizbežne nesporazume i anegdote, balansiranja između poslovnih ponuda i društvenih činilaca, razne izazove i zaslužena priznanja…

Malo širi pogled na lik i delo preporučujemo npr. na:

http://www.yugopapir.com/2016/02/ahmet-muminovic-crtanje-stripova.html

https://expressmag.ba/clanak/23807/ahmetov-valter-opet-brani-sarajevo

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.