fbpx
spot_img

Dokumentarna izložba FRAMAFU: VOLIM STRIP u Virovitici

U petak, 8. rujna u virovitičkoj knjižnici otvara se dokumentarna izložba FRAMAFU: VOLIM STRIP autora Veljka Krulčića, koji kao urednik i izdavač stoji iza niza strip-knjiga s Franjom Fuisom kao autorom/scenaristom tiskanih u posljednjih desetak godina.

Kao što sam naziv izložbe govori, ista je u posvećena djelovanju na polju stripa poznatog zagrebačkog novinskog reportera Franje Fuisa (1908. – 1943.), rođenog virovitičana, koji je u pionirskim danima hrvatskog stripa – sredina i druga polovica tridesetih godina prošlog stoljeća imao jednu od ključnih uloga. Široj javnosti je Fuis najpoznatiji po scenarijima koje je pisao za legendarnog  Andrije Maurovića i osebujnim likovima koje je osmislio u svojoj mašti, poput Starog Mačka, Crnog jahača, Polagane Smrti i drugih, ali ova izložba – opsega tridesetak panoa – otkriva i njegovo značenje kao inicijatora, suvlasnika i urednika zabavnog tjednika „Mickey Strip“ koji je izlazio tijekom 1938/39. godine; zatim po scenarijima koje je pisao za druge crtače, poput Ferda Bisa; ali i po poduzetničkom duhu i uopće čitavom nizu „dodatnih vrijednosti“ koje je dao hrvatskom stripu toga razdoblja.

Izložba donosi i neka nova otkrića o Fuisovom strip-djelovanju krajem 30-ih i ranih 40-ih godina, do tragične smrti u listopadu 1943.

Otvorenje izložbe zakazano je za 18 sati, što će ujedno označiti i početak ovogodišnjeg, trećeg po redu festivala FRA MA FU, festivala reportaže i reportera.

Izložba FRAMAFU: VOLIM STRIP u Virovitici ostaje otvorena do 30. rujna, nakon čega se seli u Zagreb.

Umjetnički plakat izložbe osmislio je Davor Schunk, istaknuti dizajner i strip-autor, zavičajem isto virovitičan.

Piše: Miran Stihović

Izvor: Vedis
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.