fbpx
spot_img

11. novosadski strip vikend /SKCNS Fabrika 8. i 9. septembar/

Novosadski strip vikend, 11. po redu, održaće se u SKCNS Fabrici 8. i 9. septembra. Festival će okupiti neke od najznačajnih kako regionalnih tako i domaćih strip autora, a posetioce očekuju izložbe, promocija novih izdanja i naravno čuvena neizostavna berza stripova. SKCNS Fabrika se nalazi na Bulevaru despota Stefana 5.

Petak 08. SEPTEMBAR 2017.
16h Berza stripa
18h Milivoj Kostić 3D strip
20h Svečano otvaranje festivala i izložbe Vladan Nikolić, Danilo Milošev Wostok otvaranje festivala; Potpisivanje izdanja „Kosmičko sirotište“ Vladan Nikolić – Danilo Milošev Wostok
22h Izbor filmova Wostok

       Subota 09. SEPTEMBAR 2017.
13h berza stripa
15h Otvaranje izložbe Septik i predstavljanje radova Ivane Karanović
15.30h Predstavljanje festivala „Nifest“ Zoran Nikolić Niš
16h Predstavljanje časopisa Strip Epoha iz Kikinde Igor Kovačević, Vladan Gajski
16.30h Predstavljanje grafičkog romana Slavoljuba Nikića
17h Predstavljanje časopisa Stripolis Zrenjanin
17.30h Izložba iz kolekcije Svetozara Anđela „Zagor iz našeg sokaka“
18h Izdavači Besna Kobila, Čarobna knjiga, Makondo, Darkwood, Alan Ford, System comics… razgovor na štandu, izdanja, zanimljivosti..
18.30h Spasoje Kulauzov Strip, novo izdanje
19h Novosađani Vuk Marković Komiko nova izdanja
19.30h Zoran Pejić Banjaluka predstavljanje izdavača i autora i časopisa Parabelum
20h Potpisivanje izdanja; Radič Mijatović, Saša Jovanović…
20.30h Milorad Vicanović Maza otvaranje izložbe i razgovor s autorom
21h otvaranje izložbe i predstavljanje autora Marko Somborac
21.30h Predstavljanje autora i izdanja Goran Furumović

PLUS PROGRAM:
Petak 15. SEPTEMBAR 2017.
19h Francuski institut, Pašićeva 33, Novi Sad – Igor Kordej zatvaranje festivala

REČ UREDNIKA:

Vrelina je isušila i strip baru pa krokodili leškare čekajući poziv na siguran ulov, bez potrebe da tumaraju po mutnom. Što je turnir smešniji borci su uspešniji. Tako bi se mogao nazvati strip život u kome se preživljava sa slatkim pobedama, dobrim izdanjima i nekakvim obrtom, koji nam dozvoljava da držimo glavu iznad blata. Različitim putevima stižemo na isto odredište. Fabrika i drugi vikend septembra, mogu se doživljavati i kao splet dobrih i loših okolnosti. Uklješteni između festivala u Herceg Novom i produženih odmora na kojim se neki ipak odmaraju, ovaj 11. NS strip vikend organizujemo u starom prostoru (Fabrika, Bulevar Despota Stefana 5) s verom da nam dolaze prijatelji i da se radujemo novom susretu, dobrim stripovima, sjajnim izložbama, novim informacijama i nezaboravnom druženju.

Mnogo je tabli stripa poslato francuskim izdavačima dok konačno nisu pristali da se nešto crta i po „našim pričama“. Darko Macan, Marko Stojanović, a i mnogi drugi, „napali su“ izdavače i za sad uspeli da proguraju nešto što bi se moglo nazvati „komplet lepinja“; i tvrdo koričeno i pravi sadržaj. Ima u toj strip čorbi, začina Čabe Kopeckog, Kordeja, francuskog viteza, bataljoni autora ali i šlepera progutanih knjiga koje se vuku za nama pa nam se deca s tabletima smeju. Neka, neka, miris hartije je opijajući i zavodljiv a ko se nije primio – što je na napuljskom groblju u vreme Maradone pisalo – Ne zna šta propušta! Izdavači, autori, scenaristi bili su aktivni svih ovih dana, protekle godine, od prošlog NS strip vikenda, te je teško i nabrojati šta je sve izašlo i šta se krčka u uredničkim glavama. Neko to kupuje, dok većina muku muči kako da se skrpi za predstojeću školsku godinu pa nije ni čudno što deca zaziru od knjiga. Njihovi polovni udžbenici više liče na kupus nego na probrano štivo. Tako kad otmu od nas tvrdo koričen strip, ture ga pod laptop kao podmetač. „Ne Geru, ugrejaće se“! Ovogodišnje okupljanje kao i prvo u Art klinici počećemo novim radovima Yane i Kordeja koji su na duet turneji, uz pratnu velikog Tarasa stigli od Leskovca, Niša do Novog Sada… Deo izložbe će biti i kod naših prijatelja u Francuskom Institutu u Pašićevoj gde završavamo naš festival 15. 09. 2017. s pomenutim gostima. Ovogodišnje prateće događaje radimo posle festivala, ne pre, kao ranije u MSUV. Dolaze nam prijatelji iz Republike Srpske Maza i Zoran, oni su bili vredni i protekle godine, i red je da vidimo šta su novo uradili. Marko Somborac obično navlači osmeh na svako lice koje se još usuđuje da čita novine. Njegova izložba i razgovor biće poslastica i za one koji više gledaju crteže a tekst već sami izgovaraju. Stižu i ostali gosti iz Zrenjanina, Kikinde, Mokrina, Niša, Beograda, Vršca, Kragujevca, izdavači i ostali kojima je naš vikend crveni datum u kalendaru. Pritisnuti skraćenim budžetom ostali smo bez mnogo gostiju koji će nas, nadam se, posetiti narednih godina. Nije ni SKCNS sedeo skrštenih ruku, posle niza peripetija nismo odštamplali drugi deo Smuđinog Van Goga, to je proces koji traje, ali zato nastavljamo serijal „Popošak i Cveće“ dvojca Nikolić & Wostok, pod naslovom „Sirotište“. Imamo i dečiju grafičku novelu Gorana Furunovića koji je bio naš gost, onomad s bendom Popečitelji a sad kao autor. Vremena su takva da je teško bez doktora, tako da nam stiže Srboljub Nikić sa svežim grafičkim romanom i neverovatnom energijom. Izložba Zagora koju su priredili naši autori a koji nisu učestvovali u Bonelijevim izdanjima, učiniće da se osećamo sigurno u poznatom okruženju. Još bi se moglo pisati o strip školama, festivalima, događajima, autorima koji su uspeli da objave nova izdanja, serijale ali nešto treba da se čuje i u Fabrici, tom mehanizmu koji se uvek kreće i čiji je zvuk zarazan.

Ako nas Sunce nije dokrajčilo ovog leta, nemojte dozvoliti da to učini zima. Pravi je momenat da se opskrbite dobrim stripovima, kontaktima s prijateljima i spoznajom da to što volite ima smisla. Nadam se da će i ovi smešni likovi poput Trampa, Šinavatre, Koreanca, Mite Trte… završiti u stripu a ne na nekom ratištu, u koji bi i nas uvukli. Sagnimo se dok prvi metak prođe, posle će biti lakše, jer ovo je „Naša priča“!

Jovan Gvero

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.