fbpx
spot_img

Dragana Harkai: Optimizam

Optimizam se definiše kao sklonost da se očekuje najbolji mogući ishod ili najviše nade. Optimizam podrazumeva i „ispunjenost nadom i uzdanje u budućnost ili uspešan rezultat, težnju da se stvari posmatraju na lep način, sa nadom“.
Sama reč „optimizam“ je nastala od latinske reči optimum, što znači „najbolje“. Biti optimističan, u uobičajenom značenju, znači očekivati da će određena situacija imati najbolji rezultat od svih mogućih. . Struktura ličnosti dosta utiče na shvatanje životnih situacija i da li ćemo im pristupiti optimistično.

Pozitivan stav se može održati tokom čitave godine i kada se jednom naviknete na pozitivan stav prema životu, postaćete mnogo zadovoljniji sobom i stvarima koje vas okružuju. Više ćete se smejati, obraćaćete pažnju na dobre  male stvari u životu i to će vas učiniti mnogo zadovoljnijim i mirnijim.Imajte na umu da: vaši postupci inspirišu ljude oko vas, zato se trudite da radite i stvarate što lepše i što bolje. Jer će upravo nekome to biti motiv da se isto tako ponaša, a na taj način stvara se krug dobrih dela.Jako je vađno da uvek budemo svesni da bez obzira na to koliko se loše trenutno može osoba osećati i kroz kakvu životnu fazu da prolazite, zapamtite dve stvari: moglo je biti i gore i to je samo privremeno stanje stvari.
Isto tako, budite svesni da uspeh ne zavisi od godišta, nacionalnosti, pola, izgleda, veza, novca, obrazovanja ili religije. To su samo spoljni faktori.Ako imate cilj, ostanite skoncentrisani i dosledni, i verujte u sebe i svoje snove. Vi ih možete učiniti stvarnim. Želela bih da naglasim da nijedno dobro delo nije uzaludno, zato ne prestajte da pomažete drugima, da pružate i pokazujete saosećanje. Vredno je truda. Vaš život se menja ukoliko umete da oprostite jer onda vaša duša ne nosi teret i potrudite se da  kažete „Žao mi je“ i „Izvini“, i vi i osoba nasuprot vas ćete se osećati bolje.
Dosadašnji uspesi neka vas motivišu i vode dalje. Paralelno sa tim, kada korigujete odnos prema sebi samima, kada volite, slušate, prihvatate i cenite sebe, moći ćete da negujete i odlične veze sa drugim ljudima.Trebate da imate pozitivan pogled na budućnost, ma šta se u budućnosti bude desilo, to će biti prava stvar. Uporedo s tim, radujete se životu, i trenutnim dešavanjima. Skoncentrišite se na ono što već imate. To će vam pomoći da ubrzo shvatite koliko treba da budete zahvalni i pomoći će vam da počnete da cenite vaš život više. Uvek imate mogućnost da svoj hobi pretvorite u karijeru koja vam obezbeđuje prihode. Na taj način više nikada nećete morati da radite, jer svo vaše vreme će biti posvećeno nečemu što volite i što vas ispunjava.
Dragana Harkai
Dragana Harkai
Master ekonomista, pisac, Business English edukator i blogger. Autorka podržava univerzalne ljudske i životne vrednosti i piše o tim vrednostima, kvalitetnom stilu života, modi, lepoti, ljubavi, osmehu, putovanjima, inovacijama. Inače, i njen način pisanja je potpuno izgrađen jer je sa 18 godina izdala svoju prvu knjigu “Osmeh do beskraja”, nakon nekoliko godina i drugu “Duša” koja je dvojjezična. Govori tečno nekoliko svetskih jezika i voli da putuje i upoznaje najrazličitije ljude. Ako je pitate šta je za nju najvažnije odmah će vam reći zdravlje i kultura, to se i vidi po njenom stavu, ponašanju, odnosu sa ljudima i načinu života.