fbpx
spot_img

Dragana Harkai: Zašto je strpljenje važno?

Još je slavni Tolstoj govorio da su dva najveća parametra uspeha: vreme i strpljenje. Moje mišljenje koje me je vodilo na svim životnim poljima je da trebamo imati strpljenja hodati malim koracima, dok ne dobijemo krila da poletimo. U narodu bi za to rekli „Tiha voda breg roni“ i zaista strpljenje u mnogim situacijama postaje moć. Kroz njega pokažemo koliko verujemo u sebe, koliko verujemo u ono što volimo, ono što radimo i za šta se borimo.
Strpljenje je najvažniji faktor skoro svakog uspeha. Iako je moderni način života prepun frustracija i nervoze, stručnjaci navode da se strpljenje uči, a kao i obično, najvažnije je raditi na sebi. “Strpljen – spašen” i “Dobre stvari dolaze onima koji čekaju” samo su dve od mnogobrojnih poslovica koje veličaju strpljenje. Mnogima je teško da ih se pridržavaju, naročito u vremenu u kojem se živi brzo. Strpljenje je u bliskoj vezi sa ciljevima, vrednosnim sistemom koji je osoba usvojila, ali i smirenošću. Osobe koje vrednuju i poseduju znanje i empatiju obično pokažu dovoljno strpljenja kako bi ostvarile ciljeve.
Budite strpljivi, verujte u sebe i oni koji vas iskreno vole i koje vi volite, volite život, pronađite u svakom trenutku način da budeti srećni, neka sreća bude vaš izbor jer onda postaje nebitno koliko ste je čekali. A onome ko je znao čekati vreme otvara vrata.
S obzirom da sam smatrala da uz smirenost koju nosim kao karakternu crtu veoma važno raditi na strpljenju počev od ostvarivanja ciljeva na planu edukacije, zdravog stila života, pa i ostvarivanja na ličnom planu, danas mogu zaključiti da je strpljenje bitan deo ispravnog sistema vrednosti i korisno je posedovati ga.

Dragana Harkai
Dragana Harkai
Master ekonomista, pisac, Business English edukator i blogger. Autorka podržava univerzalne ljudske i životne vrednosti i piše o tim vrednostima, kvalitetnom stilu života, modi, lepoti, ljubavi, osmehu, putovanjima, inovacijama. Inače, i njen način pisanja je potpuno izgrađen jer je sa 18 godina izdala svoju prvu knjigu “Osmeh do beskraja”, nakon nekoliko godina i drugu “Duša” koja je dvojjezična. Govori tečno nekoliko svetskih jezika i voli da putuje i upoznaje najrazličitije ljude. Ako je pitate šta je za nju najvažnije odmah će vam reći zdravlje i kultura, to se i vidi po njenom stavu, ponašanju, odnosu sa ljudima i načinu života.