fbpx
spot_img

Ekskurzija: OŠ “Radoje Domanović” Kragujevac – IV deo

Učenici četvrtog razreda Osnovne škole “Radoje Domanović” iz Kragujevca, sa svojim učiteljima,  izveli su jednodnevnu ekskurziju na relaciji Kragujevac – Beograd – Kragujevac, na radost i zadovoljstvo svih. Ekskurzija je bila “pun pogodak”, a delić dešavanja možemo videti i na fotkama koje slede.

Prethodno, da se malo podsetimo i da malo naučimo.

Vrt dobre nade je gradski zoološki vrt grada Beograda. Nalazi se u centru grada, podno tvrđave Kalemegdan, na prostoru koji je poznat kao Mali Kalemegdan.

U beogradskom zoološkom vrtu trenutno živi 211 životinjskih vrsta i oko 2 000 jedinki. Od toga 52 vrste čine ptice, 47 sisari i 12 gmizavci. U Vrtu žive domaće životinje, ali i mnogo ugroženih vrsta.

Beo zoo vrt poseduje i veliku kolekciju belih životinja. Albino nandui, valabiji, bengalski tigrovi su retka pojava u divljini, ali Beo zoo vrt poseduje ove životinje. Poseban ponos beo zoo vrta su i beli lavovi.

Poznate životinje u istoriji Vrta su keruša nemačkog ovčara Gabi i šimpanza Sami.

Gabi je bila ženka nemačkog ovčara. Ona je zbog svoje hrabrosti postala simbol zoo vrta. Gabi je spasila noćnog čuvara od strane jaguara odbeglog iz kaveza.Takođe, poznati stanovnik vrta je aligator Muja, koji se u vrtu nalazi skoro od samog njegovog osnivanja i trenutno je najstariji živi aligator na svetu. Atrakcija Vrta su beli lavovi.

 

Foto: Mihailo Todorović

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.
WordPress PopUp Plugin