fbpx
spot_img

Facebook-u kazna od 5 milijardi dolara zbog curenja podataka

Osim što su se uvalili u probleme sa politikom i regulatorima i izgubili poverenje korisnika, u Facebook-u će skandal sa curenjem podataka u političku konsultantsku kuću Cambridge Analytica platiti i novčano – a sada se zna i koliko. Američka trgovinska komisija FTC kaznila je društvenu mrežu novčanom kaznom od 5 milijardi dolara jer je tokom 2016. godine dopustio da iz njihovih sistema „procure“ podaci 87 miliona korisnika.

Ova kazna rezultat je nagodbe Facebook-a sa ovim regulatornim telom, a vodstvo FTC-a glasalo je za nju „tesno“, tek 3:2, s time da su predstavnici Republikanske stranke glasali za nagodbu dok su Demokrate bili protiv. Oni su hteli oštrije da kazne Facebook, verovatno i zbog činjenice da su podaci sa njega korišćeni kako bi se pogodovalo kampanji Donalda Trumpa. Samim time ova je nagodba vidljivo ispolitizovana, a mnogi već sada finansijsku kaznu proglašavaju smešno malom – za poređenje, Facebook ovaj iznos zaradi u proseku svakih 49 dana.

Iako rekordna u istoriji FTC-a, ova kazna je i od strane ulagača percipirana kao izuzetno niska za „zločine“ koji su počinjeni, pa je deonica Facebooka po njenoj objavi dobila gotovo 2% na vrednosti.

O ovom slučaju curenja podataka i tome kako je Cambridge Analytica njima manipulisala glasačima snimljen je i dokumentarni film The Great Hack koji će uskoro stići na Netflix.

Izvor: itvesti.info

Mihailo Todorović
Mihailo Todorović
Učenik Prve kragujevačke gimnazije specijalno informatičkog odeljenja. Voli video igre, filmove i druženje. Hobi su mu sviranje gitare, plivanje i usavrsavanje engleskog jezika.