fbpx
spot_img

Fenomen u junu: Cvetanje Tise /VIDEO/

Cvetanje Tise – čarobni ples insekata koji se završava smrću

Jednom godišnje procveta Tisa. Dan cvetanja nikada se ne zna, jer ne cveta uvek u isto vreme.

Tiski cvet je vodeni insekt koji se nekada nalazio i u drugim rekama Evrope, ali danas ga ima samo u Tisi. I to manje u Mađarskoj, a mnogo više kod nas. Štaviše, Tiski cvet jedinstven je fenomen prirode koji osim u Srbiji na Tisi, postoji još jedino u Kini na reci Jangcekjang.

Manifestacija “Kad tisa cveta” održana je proteklog vikenda u Novom Bečeju. Neverovatna atmosfera jedinstvenog prirodnog fenomena cvetanja Tise, koju prati romantični ritual puštanja plutajućih zapaljenih svećica želja u reku, uz odličan vatreni performans na obali i vodi postao je prepoznatljiv događaj koji svake godine ima sve više učesnika.

Tiski cvet je insekt koji život provodi u mulju na dnu reke i samo na jedan dan u godini, nakon tri godine provedene u mulju, pojavljuju se iznad reke i leteći u rojevima produžava svoju vrstu.

Cvetanje Tise je zapravo svadbeni ples ovih tananih insekata u kom se mužjak i ženka spajaju, a nakon oplodnje i polaganja jaja umire prvo mužjak, a onda i ženka. Više miliona oplođenih jajašaca započinje novi trogodišnji razvojni ciklus u glinovitom koritu Tise.

Sve to traje samo nekoliko sati. Nije ni čudo što ovaj prirodni fenomen opčinjava sve stručnjake i stanovnike čitavog sveta.

Tiski cvet je krilati insekt bele boje sa tri končasta nastavka na repu. Leptir vodenog cveta živi kratko vreme — po nekoliko sati, a larva u rečnom mulju i po nekoliko godina.

U našim vodama živi više vrsta insekata iz porodice vodenih cvetova, ali svadbeni let nijednog od njih nije tako atraktivan kao kod Tisinog cveta.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.