fbpx
spot_img

Festival ilustracije knjige

book-ill-fest-2014
Festival ilustracije knjige

BookILL Fest − Festival ilustracije knjige po treći put organizuju Banatski kulturni centar i Novosadski sajam u okviru 20. međunarodnog salona knjige u Novom Sadu.

Salon knjige će se održati od 28. februara do 4. marta 2014. godine, a sam Festival ilustracije knjige 28. februara 2014. na Novosadskom sajmu.

BookILL Fest podrazumeva internet konkurs za najbolju ilustraciju knjige, izložbu printova izabranih i nagrađenih radova, proglašenje pobednika i prateće programe.

Ilustrovanje knjiga je specifična i sofisticirana oblast u procesu dizajniranja knjiga. Knjiga je umetnički objekat. Koliko god je važna sadržina knjige, tolika je važna i njena spoljašnost. Ilustrovanje, dizajniranje i opremanje knjiga uopšte su nerazdvojni deo procesa proizvodnje knjiga i s te strane BookILL Fest teži da skrene pažnju na vizuelne umetnike i afirmiše autore koji se bave ilustrovanjem knjiga. Konkursi za ilustraciju knjige su u svetu veoma retki, a time je značaj ovog Festivala veći.

Od 95 autora iz Srbije i 8 drugih zemalja (Francuska, Španija, Italija, Slovenija, BIH, Hrvatska, Crna Gora i Makedonija) stiglo je oko 600 radova.

Žiri u sastavu Slobodan Ivkov (predsednik), prof. mr Sibila Petenji Arbutina i Senka Vlahović Filipov selektovao je oko 100 radova od 75 autora.

Tokom celog trajanja Salona knjige, od 28. februara do 4. marta 2014. godine, izabrane ilustracije biće postavljene na izložbi u hali Master Novosadskog sajma. Svečano otvaranje ovogodišnje postavke i proglašenje pobednika održaće se na centralnoj bini hale Master u petak, 28. februara, gde će žiri u 17 časova dodeliti NAGRADE u četiri kategorije: za najbolje ilustracije pesničkih i proznih knjiga, knjiga za decu i za primenu fotografije u ilustrovanju knjiga. Biće uručena i posebna PRIZNANJA van pomenutih kategorija.

Poznatiji među 75 ilustratora koji su ušli u uži izbor su :

Adamović Jana, Anđelković Mladen, Blatnik Aleksandar, Čelanović Tihomir, Čolak Mirko, Dragaš Nikola, Krunić, Slavko, Pavlić Dušan, Ukropina Jovan, Živković Dobrosav – Bob.

Među ilustratorima koji su ušli u uži izbor jeste naš Kragujevčanin Stamenković Srđan – Srle.

Politikin zabavnik
Ilustracija za naslovnu stranu Politikinog zabavnika

Njegov crtački dar uočen je još u ranom detinjstvu, a kao srednjoškolac radio je ilustracije za školski list Druge kragujevačke gimnazije. Od 2000. ozbiljnije se bavi karikaturom i svoje radove šalje na festivale karikature u zemlji i inostranstvu. Njegov talenat da kreira svima razumljive i komične gegove nije ostao nezapažen. U vrlo kratkom roku, za jednog mladog autora, njegovi radovi su izlagani na desetinama izložbi, a neki od njih su osvojili i značajna priznanja – The Honorable Mension / Worldwide Tobacco Florida – SAD (2001.) Prize of Excellence – Honorary Prize / HUMODaeva – RUMUNIJA (2001.) Special Award of Mayor of city BYDGOSZCZ / Anti-war cartoon salon – SRBIJA (2005.) Od 2001. godine radi na uređivanju postavki međunarodnih izložbi karikatura u Kragujevcu. Jedan je od osnivača i član Kragujevačkog udruženja karikaturista a u periodu od 2006. do 2008. godine je bio na čelu tog udruženja. Trenutno radi kao ilustrator Matematičkog Lista pri Društvu matematičara Srbij, a od februara 2012. radi i kao ilustrator pri redakciji Politikinog Zabavnika. Proteklih nekoliko godina imao je prilku da sarađuje na ilustrovanju udžbenika sa Zavodom za izdavanje udžbenika kao i sa jagodinskim učiteljskim fakultetom. Trenutno najaktivnije sarađuje sa izdavačima „Pčelica“ iz Čačka. Aktivno organizuje radionice crtanja za decu po osnovnim školama, obdaništima i bibliotekama u Srbiji radeći sa decom na razvijanju njihovog crtačkog talenta.

 

 

Bojana Pudar
Bojana Pudar
Bojana Pudar veruje da "osmeh ne košta ništa, a znači mnogo. Ako nekada sretneš osobu koja više nema osmeh, budi velikodušan, pokloni joj svoj. Niko ne oseća takvu potrebu za osmehom, kao oni koji ne mogu da ga poklone drugima".