fbpx
spot_img

Vlatko Stefanovski gost Džiboniju u Nišu

Vlatko Stefanovski

Legendarni gitarista Vlatko Stefanovski biće specijalni gost Džiboniju (Gibonni) na njegovom koncertu 30. oktobra u hali „Čair“ u Nišu.
 
Vlatko je meni kao brat i strašno mi je drago što će biti gost na mom prvom koncert u karijeri u Nišu. Biće super, jer Vlatko ne svira da te zadivi intelektualno. On svira animalno, iskonski… kako treba„, kaže Džiboni.
 
Nekadašnji frontmen kultnog makedonskog benda Leb i sol Vlatko Stefanovski često sarađuje sa Džibonijem, između ostalog na albumima „Judi, Zviri i Beštimje“ (1999) i „Mirakul“ (2001), i na brojnim koncertima. Uspešnu solo karijeru Stefanovski je nastavio prošlogodišnjim albumom „Seir“.
 
 
Kad radimo u studiju Stefanovski me pita o čemu je pjesma, pošto baš ne razumije sve riječi dalmatinskog slenga. Kod mu objasnim, on onda uzme neku drugu gitaru i da neki drugi zvuk. Vlatko sluša i zato može doći do čarolije. Moja gitara, koja nije gitara već veslo, za pet minuta u njegovim rukama zazvuči kao da je najskuplja na svijetu. Jer u Vlatku je muzika, nije u vratu na gitari„, objašnjava Džiboni.
 
Ulaznica za Džibonijev koncert 30. oktobra u hali „Čair“, koji organizuje promoterska kuća Long Play, košta 900 dinara preko mreže Eventim, kao i na prodajnom pultu u Obrenovićevoj ulici i menjačnici „Pirana“ u Nišu.
 
 
Muzičar iz Splita, poznat po osobenom spoju roka, savremenog popa i dalmatinskog zvuka, kao u pesmama „Oprosti“, „Žedam“, „Libar“ ili „Tempera“, za niški koncert najavljuje „best of repertoar“.
 
Najveća zvijezda na mom koncertu je pjesma. A u Nišu će biti sve najbolje pjesme koje su ljudima najviše značile kroz sve ove godine. Moje pjesme su otvoreno pismo ljudima koji dolaze na moje koncerte, ljudima do kojih ja želim doći. Poziv mojoj sorti ljudi„, kaže Zlatan Stipišić-DŽiboni.
 
Gibonni
Zlatan Stipišic Gibonni je hrvatski pevač, muzičar i kompozitor iz Splita. Potekavši u iz porodice sa snažnom muzickom tradicijom – njegov otac Ljubo Stipišić bio je poznati kompozitor – počeo je karijeru osamdesetih u heavi metal bendu Osmi putnik. Nakon raspada benda Stipišić seli u Zapadni Berlin i priključuje se nemačkoj grupi V2 za koju se pojavljuje kao autor pesama na albumu Out To Lunch. Kao studijski muzičar je sarađivao s legendarnom nemačkom hevi metal grupom Rage na albumu Invisible Horizons. Pod tim imenom počinje solo karijeru u devedesetima sa pesmama koje spajaju elemente roka i dalmatinske etno muzike, stekavši brzo veliko sledbeništvo, posebno medu mladima u Hrvatskoj. Gibonnijeva popularnost nastavila je da raste preko granica Hrvatske i trenutno je jedan od najpopularnijih i najuticajnijih muzičara bivše Jugoslavije. Gibonni je napisao pesmu „Cesarica“ za Olivera Dragojevića, koja je postala ogroman hit i najemitovanija pesma u Hrvatskoj devedesetih. Zlatan Stipišić 2003. godine postaje UNICEF-ov ambasador dobre volje i uključen je u mnoge humanitarne koncerte i organizacije za borbu protiv gladi i siromaštva.
Diskografija
1991 Sa mnom ili bez mene, Croatia Records
1993 Noina arka, Croatia Records
1994 Kruna od perja, Croatia Records
1997 Ruža vjetrova, Croatia Records
1999 Judi, zviri i beštimje Dallas Records
2001 Mirakul, Dallas Records
2006 Unca fibre, Dallas Records
2010 Toleranca, Dallas Records
2013 20th Century Man, Dallas Records
VLATKO STEFANOVSKI
Vlatko Stefanovski bio je jedan od osnivača, gitarista, pevač i autor izuzetno cenjenog skopskog džez-rok-etno sastava Leb i sol, koji je objavio 14 albuma. Od sredine devedesetih Stefanovski razvija uspešnu solo karijeru s albumima kao što su „Cowboys & Indians“, „Sarajevo“, „Vlatko Stefanovski trio“, „Kula od karti“, „Thunder from the blue sky“  i drugi i suraduje s još jednim sjajnim gitaristom, Miroslavom Tadićem, s kojim snima albume „Krushevo“, „Treta majka“, „Live in Belgrade“ i „Live in Zagreb“.
Poslednjih godina Stefanovski je svirao i snimao širom sveta s vrhunskim izvođačima kao što su Tommy Emmanuel, Stochelo Rosenberg, Gibonni, Jan Akkerman, Theodosii Spassov Stefan Milenković, Kudsi Erguner, Bojan Z., Manu Katche, Toni Levin i drugi. U međuvremenu je stvarao muziku za film, teatar i balet. Takođe je nastupao s brojnim orkestrima i ansamblima kao što su London Simphony Orchestra, MDR Leipzig Simphony Orchestra, Monte Carlo Philcharmony Orchestra, Tonkunstler orchestra from Vienna, Simphonieta Orchestra from Sophia, Slovenian philharmony orchestra – Ljubljana, Student symphony orchestra from Skopje Macedonia, FoolCool Jazz big band, RTV Ljubljana Big Band, Croatian HTV big band, RTV Srbija Big band…

 

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.
WordPress PopUp Plugin