fbpx
spot_img

Fotografija dana

Foto Lazar Milanović
Foto: Lazar Milanović

Na fotografiji su dva Sika ispred najsvetlijeg hrama Harimandir, religije Sikizam, koji se nalazi u gradu Amritsar, indijskoj pokrajni Punjub. Zlatni hram je najrasprostranjeniji naziv, mada Harimandir ustvari znači “hram bogova”, pri čemu je “Hari” naziv za boga, a “Mandir” znači hram. Siki, kojima je hram simbol slobode i duhovne nezavisnosti, dolaze u hram sa svih strana sveta da uživaju u okruženju i molitvama. Nepotrebno je reći da je postao jedna od turističkih meka dalekog istoka.

Sikizam je religija nastala kao alternativa u kontekstu sukoba hinduizma i islama. Pokret se formirao oko sledbenika gurua Nanaka (1469-1539). Religija Sika postala je sinonim za naciju. Naziv Siki (ili Sikhi) potiče od sanskritske reči koja znači „učenik“.

Sledbenici sikizma odbacuju podele na društvene klase i rase i naglašavaju važnost služenja zajednici i porodici. Među najvažnijim ritualima Sika je halsa (krštenje). Tada se muškarcima uz ime dodaje Sing a ženama Kaur.

Danas ima oko 35 miliona Sika na svetu, od toga je oko 20 miliona u Indijskoj pokrajni Punjub.

U hramu se nalazi velika knjiga koja je najsvetija relikvija Sika, Adi Granta.

Hramovi Sika su zanimljivi jer u uz svaki hram postoji Langar- javna kuhinja gde se svaki dan deli besplatna hrana svakom posetiocu hrama.

Imaju 4 ” smrtna greha”, prvi je sečenje/brijanje kose ili bilo kojih dlaka na telu kao i farbanje istih. Isto je zabranjena i šminka i nakit, ali to nisu smrtni gresi, zahtevaju javno pokajanje.

Drugi smrtni greh je blud, i podrazumeva odnose pre braka ili van braka, ili u braku odnosi koji “nisu pridodni”. Isto je zabranjena i mastrubacija, ona nije smrtni greh ali mora da se pokaje tako sto starešina hrama odredi novčanu kaznu ili telesnu – par udarca štapom ili neki teži fizički rad.

Treci Smrtni greh je jedenje mesa, a to podrazumeva i ribu i morske plodove i jaja. Dozvoljena je samo hrana biljnog porekla i kravlje mleko.

Četvrti smrtni greh je pijenje bilo kog alkoholnog pića i uzimanje duvana.

Svaki Sik kada se “krsti” mora da nosi “pendž kakar” ili “pet K-ova”, pet stvari čija imena počinju na K.

Prva je Keški ili turban, u koji stavljaju svoje kose i predstavlja da je Bog iznad nas i da treba da se borimo protiv ega.

Druga stvar je Kanga – drveni češalj, kojim pričvrste čvor kose koji naprave na vrhu glave.

Treća stvar je Kara – čelična narukvica koja ne moze da se skine sa ruke i predstavlja vezu prema Bogu. Pošto stoji na ruci treba da ih potseća da ne kradu i da budu pošteni.

Četvrta stvar je Kečera – posebne pamučne gaće koje izgledaju kao moderne “bokserice”, i imaju učkur koji se vezuje tako da se teško skidaju i da treba da razmisle pre nego sto ih skidaju.

Peta stvar koju moraju da nose je Kirpan – sablja, ne simbolička, vec pravi nož koji je ostar i koji moraju da znaju da koriste nebitno da li su muško ili žensko. Siki nasilje smatraju nečim najgorim i smatraju da se protiv nasilja treba stalno boriti pa i primenom fizičke sile. Tako da se može videti na vestima da je neki pobožan Sik isukao  sablju u sred urbane zajednice da bi sprečio ubistvo, silovanje, pljačku ili neko slično nasilje.

Lazar Milanović
Lazar Milanović
Radim kao dekorater torti i kolača u porodičnoj firmi Nadalina. To mi je zapravo primarna delatnost, međutim, kako jako volim da putujem kroz putovanja zavoleo sam i fotografiju. Član sam foto kluba Apolo.