fbpx
spot_img

FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN – CIKLUS KLASICI

FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN – CIKLUS KLASICI
Francuski istitut u Beogradu u okviru projekta „Francuski filmski karavan“, od 12. do 15. novembra predstaviće u Gornjem Milanovcu filmove iz ciklusa „klasici“. Filmovi će biti prikazani u Modernoj galeriji Kulturnog centra, a početak projekcija je u 19 sati.

 

REPERTOAR
Sreda, 12. novembar 2014.
Pepe le Moko (Francuska, 1937, 93′, Režija: Žilijen Divivije)
Igraju : Žan Gaben, Mirej Balen, Gabrijel Gabrio
Pepe le Moko u francuskoj predratnoj kinematografiji predstavlja model za opis romantične strane ljudi sa margine i za slikanje mitologije neuspeha. To je narodska poezija u svom punom sjaju : loši momci, lake devojke, alkohol, opasne situacije i sentimentalnost.

Četvrtak, 13. novembar 2014.
Crveni krug (Francuska, Italija, 1970, 150′, Režija: Žan-Pjer Melvil)
Igraju : Alen Delon, Andre Burvil, Đan Marija Volonte
Crveni krug, nesumnjivo jedan od najboljih filmova francuskog film noara, prikazuje sudbine nekoliko likova koje pokreću različiti motivi, uz zajedničku nit – usamljenost.

Petak, 14. novembar 2014.
Hirošimo ljubavi moja (Francuska, Japan, 1959, 92′, Režija: Alen Rene)
Igraju : Emanuel Riva, Eiži Okada, Bernar Freson
Prvi dugometražni film Alena Renea, sa Trifoovim “Četiristo udaraca“ i Godarovim “Do poslednjeg daha“, čini kultnu trilogiju francuskog Novog talasa. Reč je o drami koja opisuje ljubav između Francuskinje koja snima filmu Hirošimi i japanskog arhitekte. Oni će imati dva dana za ljubav, tokom kojih se ne zna da li će se ona nakon toga vratiti u Pariz na snimanje novog filma, i vratiti se svom mužu i deci, ili će ostati u Japanu sa svojom japanskom ljubavi.

 

Subota, 15. novembar 2014.
Žil i Džim (Francuska, 1962, 105′, Režija : Fransoa Trifo)
Igraju : Žan Moro, Oskar Verner, Anri Ser
Glavni junaci filma Žil i Džim, prema mnogima najboljeg Trifoovog filma, Nemac Žil i Francuz Džim zaljubljuju se u Ketrin i trojac postaje nerazdvojno društvo odlučno u nameri da živi život punim plućima uprkos svetskom ratu koji besni oko njih. Kada Žil izjavi svoju ljubav prema Ketrin, Džim odluči da se povuče uprkos svojim vlastitim osećanjima. Žil i Ketrin se venčavaju i dobiju ćerku, međutim Ketrin je i dalje zaljubljena u Džima…

KULTURNI CENTAR GORNjI MILANOVAC
KULTURNI CENTAR GORNjI MILANOVAC
Ustanova za kulturu, umetnost i vanškolsko obrazovanje