fbpx
spot_img

Francuski filmski karavan – ciklus: “Lica afričkog filma”/Gornji Milanovac

Francuski filmski karavan – ciklus: “Lica afričkog filma”

Moderna galerija

lica arickog filma     U okviru programa Francuski filmski karavan, koji se realizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu, gornjomilanova] publika biće u prilici da vidi novi ciklus filmova pod nazivom „Lica afričkog filma”. Od 8. do 11. septembra biće prikazana četiri filma, rađena u koprodukciji Francuske i Republike Kongo, Senegala, Burkine Faso i Malija.
Filmovi će biti prikazani u Modernoj galeriji Kulturnog centra, a početak svih projekcija je u 20 sati.
Ciklus će u utorak, 8. septembra otvoriti ostvarenje „Lumumba”, reditelja Raula Peka. Po mnogima to je jedan od najboljih afričkih filmova svih vremena, politički hrabra, kinematografski snažna, glumački nezaboravna priča o strašnoj sudbini Patrisa Lumumbe, film koji je doveo čak i do diplomatskih trzavica. Uloge tumače Erik Ebuane, Aleks Deskas, Maka Koto.
Na bioskopskom repertoaru u sredu, 9, septembra je film „Piroga”. Režiju potpisuje Musa Ture, a priča je smeštena u ribarsko selo, u velikom predgrađu Dakara, iz koga polazi mnogo piroga. To je potresna i politički oštra priča nepatvorene lepote, koja baca drugačiji pogled na Senegal.
Trećeg dana filmskog karavana, u četvrtak, od 20 sati, biće prikazan film „Snovi od prašine” Lorana Salga – jedan od najlepših filmova o podsaharskoj Africi, ostvarenje koje pleni svojom rafiniranošću i vizuelnom lepotom.
Porodična saga „Min Je”, reditelja Sulejmana Sisea, na repertoaru je u petak, 11. septembra.
Film jednog od najpoznatijih afričkih reditelja na iznenađujući način prikazuje afričku svakodnevnicu, klasne razlike, položaj žene, poligamiju… Ovo ostvarenje je izazvalo mnogo kontroverzi u Maliju, ali i u čitavoj Africi.

KULTURNI CENTAR GORNjI MILANOVAC
KULTURNI CENTAR GORNjI MILANOVAC
Ustanova za kulturu, umetnost i vanškolsko obrazovanje