fbpx
spot_img

Gagine priče za decu i odrasle: Šta je pogrešno, a šta ispravno?

Uki je dobar dečak i ima dobro ponašanje. Zato ga svi vole; stalno ga grle, ljube, smeju mu se i pričaju lepe reči. Zato i on voli sve ljude koji ga čuvaju i igraju se s njim.  Zato i on njih grli i ljubi. Deca rade ono što vide.

Najviše ga ljube mama i tata.

Uki je vrlo pametan dečak i sve primeti.

Jednom je pitao tatu:

– Zašto ne ljubiš mamu?

Tata je zastao iznenađen. Malo se zbunio, ali i tata je pametan, pa se brzo snašao. Seo je, pozvao mamu da mu sedne u krilo i poljubio je.

– Da li je ovako dobro? – pitao je tata.

– Uki je bio baš srećan.

***

Neki roditelji se ne grle i ne ljube pred decom. Možda im je malo neprijatno i stide se. Čekaju da budu sami da ih dete ne vidi.

Pogrešno je to.

Neki roditelji se svađaju pred decom. Neke tate viču na mame i neke da mame govore ružne reči tatama. I ne stide se i nije im neprijatno.

Nije im neprijatno da ih dete sluša i gleda tako kad se svađaju, kad je tata ljut na detetovu mamu, kad mama kritikuje detetovog tatu. Ne stide se. A trebalo bi.

Pogrešno je to.

Deca često u svađi roditelja stavljaju ruke na uši, zatvaraju oči, najradije bi povikali : „ Mama ne viči na moga tatu. Tata ne ponašaj te ružno prema mojoj mami.“ Ali deca tada samo ćute, jer su tužna.

Drage tate, zagrlite mame pred decom, drage mame, poljubite tate pred decom. Usreći ćete ih.

Ispravno je tako. Tako se  deca uče da vole.

Mame i tate i svi stariji, kad ste već pametni, pokažite to deci, pa svoje nesporazume i sukobe rešavate kad ste sami, na lep način, lepim rečima. Stidite se svađa i svih ružnih, opasnih reči pred decom.  I nek vama bude vrlo neprijatno ako to nekad uradite.

***

Stariji, ponašajte se pametno

Deca  gledaju, od vas sve uče,

Nemoj da ih vaše svađe muče.

Svađa je za glupake,

Dogovor je za pametnjake.

Dragana Kiklić
Dragana Kiklić
Jagodinka. Uživa da uči, ali dugogodišnja težnja ka znanju donela joj je samo "saznanje o neznanju". Ipak, trudi se da svaki put kad "od života dobije limun, napravi limunadu”.