fbpx
spot_img

Ginisova knjiga rekorda: Pad sa 10. 160 metara

Vesna Vulovic

Vesna Vulović (rođena 3. januara 1950) je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao osoba koja je preživela pad sa visine 10.160 metara bez padobrana.
Vesna Vulović je primila titulu za Ginisov rekord od Pola Makartnija. Kasnije je postala nacionalni heroj u SFR Jugoslaviji tokom sedamdesetih.

Pad se desio 26. januara 1972. iznad Srpske Kamenice (Srbská Kamenice) u Čehoslovačkoj (današnja Republika Češka). Terorista je postavio bombu u avion JAT-a na letu 367, koja je raznela DC-9-30. Vesna Vulović je preživela pošto je bila vezana za svoje sedište u zadnjem delu aviona koji je, posle eksplozije, ostao spojen za toalet i pao na snegom pokrivenu planinu.

Vesna Vulović je bila jedina preživela. Nastavila je da radi za JAT, ali ne kao stjuardesa, već za šalterom nakon potpunog oporavka od povreda među kojima su bile fraktura lobanje, obe slomljene noge i tri slomljena pršljena, od kojih je jedan bio zgnječen zbog čega je ostala privremeno paralizovana od pojasa nadole. Prohodala je nakon nekoliko meseci, posle više uzastopnih operacija.

Ono što je interesantno je da dvadesetdvogodišnja stjuardesa nije čak ni bila predviđena za taj let, bila je zamenjena sa drugom stjuardesom koja se takođe zvala Vesna.

Bojana Pudar
Bojana Pudar
Bojana Pudar veruje da "osmeh ne košta ništa, a znači mnogo. Ako nekada sretneš osobu koja više nema osmeh, budi velikodušan, pokloni joj svoj. Niko ne oseća takvu potrebu za osmehom, kao oni koji ne mogu da ga poklone drugima".