fbpx
spot_img

Google otkrio opasni virus skriven u hrpi aplikacija za Android

Reč je o malwareu ExpensiveWall koji se na uređaje s Androidom ‘useljavao’ na leđima aplikacija prisutnih u Google Play Storeu.
Tih pedesetak aplikacija preuzelo je oko šest miliona korisnika pre nego što ih je Google uklonio iz prodavnice. Svi appovi su, naravno, bili besplatni za download kako bi privukli što veći broj žrtava.

O čemu se radi?

Sigurnosna kompanija Check Point prepoznala je novu varijantu malwarea za Androide koja šalje lažne SMS poruke i tako naplaćuje lažne usluge bez znanja korisnika. Ime nove sorte malwarea je ExpensiveWall – izvedenica imena jedne od trojanskih aplikacija pod imenom Lovely Wallpaper.

ExpensiveWall je najnovija varijanta malwarea koji je Google Playem haračio početkom ove godine.

Ovaj virus do danas je preuzet između 5,9 i 21,1 miliona puta. Opcija koja ExpensiveWall čini opasnijim od ostalih virusa je ta što je on ‘pakiran’. Reč je o kamuflažnoj tehnici koju tvorci malwarea koriste kako bi enkriptovalii zlokobni kod što elegantno zaobilazi zaštitne filtre Google Playa.

Šta učiniti?

Check Point je o pretnji obavestio Google 7. avgusta. Nekoliko dana nakon što je Google poslušao upozorenje pa izbrisao zloćudne aplikacije pojavila se druga verzija virusa koja je uspela zaraziti još 5000 uređaja.

Brisanje aplikacija ne pomaže

Valja naglasiti da brisanje aplikacije s mobilnog ne briše virus koji je stigao s njom. Korisnici koji su skinuli zaražene aplikacije su i dalje ugroženi te ih sa svojih uređaja trebaju ručno odstraniti.
Izvor: itmagazin
Mihailo Todorović
Mihailo Todorović
Student Elektrotehničkog fakulteta. Voli druženje, filmove i sport.