fbpx
spot_img

Gordana Maksimović: Uspeh čoveka se meri njegovim mirom

„Ne postoji put ka miru,mir je put.“

Uspeh čoveka se ne meri veličinom kuće, stana, niti brojem automobila koje posaduje, kao ni količinom novca kojim se može pohvaliti, već uspeh čoveka se meri mirom koji ima. Samo onaj koji u svakom trenutku svog života ima mir i to onaj duboki unutrašnji mir, bez obzira šta se dešava, može reći da je uspeo u životu.

Kako postići duševni mir?

Steći taj duševni ili unutrašnji mir i spokoj nije tako jednostavno. Potrebno je dosta strpljenja, iskustva ali i neko ko vam može pomoći i ko vas može usmeriti na tom svom putu rada na sebi.

Živeći u današnjem svetu svedoci ste i lepih i ružnih stvari u svom okruženju i šire. Stalno ste bombardovani raznim informacijamo iz zemlje i sveta, često kao da je cilj tih informacija da vas obeshrabre i uplaše, da vam unesu neki nemir koji vas koči i sputava. Takođe često su vam stresni uslovi na poslu, loši komunikaciski odnosi, problemi u porodici, pa nije ni čudo što ste u stalnom nemiru i što osećate stalno unutrašnje treperenje.

Kako sve to uskladiti, kako dostići tako željeni mir, sklad, kada je toliko toga što vam neda da živite u miru? Pa vašom odlukom, kako ćete živeti, koje će te učitelje slušati, šta ćete gledati sa kime ćete se družiti. Da li ćete u svemu tražiti nešto dobro ili u svemu dobrom tražiti šta je to loše. Da li ćete prihvatiti sebe i ljude oko sebe onakvi kakvi jesu, da li ćete se usuditi da oprostite ili ćete uvek nanovo osvežavati svoje rane, sećajući se nekih ružnih situacija. Na vama je izbor.

Prava sreća je upravo postizanje mira i zato morate otklanjati, korak po korak, uzroke koji vas dovode u stanje nemira. Kada osvestite šta je to, onda prihvatite sebe, stanje ili situaciju onakvom kakva jeste i napravite plan kako dalje.

Kada uspete da u sebi stvorite stanje mira i sreće, onda će se i spoljašnji svet oko vas menjati, privući ćete ljude i situacije sličnih vibracija. Vaša sposobnost da postignete i sačuvate svoj duševni mir je možda i najbolji pokazatelj toga kako funkcionišete kao ličnost. Duševni mir je najveći preduslov i za sreću u svim oblastima života. Kada svoj unutrašnji mir budete zacrtali kao najviši cilj i sve svoje aktivnosti, odluke i ponašanje budete organizovali tako da služe toj najvišoj svrsi, postaćete srećniji i efikasniji u svom životu i karijeri nego u bilo kojim drugim okolnostima. Svi vi težite ka sreći, a šta je sreća? Sreća je upravo taj mir.

Gordana Maksimović
Dipl. defektolog-master logoped iz Kraljeva. Gordana je motivaciski govornik i životni trener, kao i autor jako posećenog bloga, you tube kanala i životnog priručnika MIRIS POZITIVNOG DUHA. Svet bi bio mnogo bolji kada bismo prvo radili na sebi i sopstvenim razvojem bili primer drugima, da uvide da sve može drugačije. Ja to radim ,a vi?