fbpx

Grčki kapetan koji je odbio da bombarduje Srbiju: Pokrenuta inicijativa da se ovom heroju dodeli najviše priznanje naše države

Srpska naučna televizija podsetila je našu javnost na priču o bivšem grčkom mornaru Marinosu Ricudisu koji je 1999. kao potporučnik ratne mornarice odbio naređenje da učestvuje u bombardovanju Jugoslavije i kao kapetan broda okrenuo brod nazad u luku.

Tada je rekao: “Kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod”.

 Zbog odluke da odbije poslušnost kao grčko vojno lice u službi NATO-a, vojni sud u Pireju osudio ga je na dve i po godine zatvora.

U svom skorašnjem intervjuu za list “Alo” priznao je i da nikada zbog svog postupka nije zažalio:

marinos ricudis

– Nikada nisam zažalio zbog onoga što sam uradio, ali nisam ja nikakav heroj, to ste vi. Srpski narod je herojski, a meni ne trebaju nikakva priznanja zbog onoga što sam uradio – naveo je Ricudis.

Ipak, mislimo da je najzad došlo vreme da se odužimo heroju koji je i po cenu zatvora i izbacivanja iz službe odbio ovakvo naređenje.

Poslanik Dušan Milisavljević predložio je da se nekadašnjem grčkom mornaru Marinosu Ricudisu dodeli najviši znak javnog priznanja naše države, prenosi “Nedeljnik”.

Nadamo se da će se ovaj predlog jednoglasno usvojiti i da će se ovom heroju Srbija bar na ovaj način odužiti za herojski podvig.

Pogledajte kratku priču o ovom junaku i njegovom podvigu:

 Izvor: opanak.net
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.