fbpx
spot_img

Grčki stripčići i… tajanstveni Arkas

 

Foto: goodreads.com/book

               Nastavljamo sa predstavljanjem grčkog doprinosa devetoj umetnosti! U suštini, želja nam je da ove prikaze začinimo sa nekoliko komičnih, opuštajućih priloga… A faktor, tj. umetnik koji nam sad nudi glavne adute za to poznat je po stvaralačkom imenu Arkas. A pravo ime? Ee… za širu javnost ono za sada ostaje negde u senci, a možda nam i nije toliko bitno, dokle god se kreiraju i prosleđuju ovi zabavni prilozi! Naravno, ne bismo ni da se bavimo spekulacijama o identitetu tajanstvenog autora; inače. kao što se vidi, poznat je po brojnim kratkim zgodama o životinjama (ponekad i karikatura u jednom kadru), pri čemu je dosta zastupljeno neobično nadahnuće u vezi sa njihovom seksualnošću, a obrađuju se naravno i odnosi nekih od njih sa ljudima.

(Jedan od najčešćih kadrova koje Internet nudi kada istražujemo Arkasove radove, upravo je ovaj sa dva ptića, od koji manji (sin) veli: Ja znam samo dve priče/ basne – jednu o jagnjetu koje je belo i debelo, i o drugom koje to nije(!))

Foto: greekcomics.gr/forums/index

Prvi rad kojim se Arkas afirmisao  upravo je album Petlić („O κόκκορας“) iz neke 1981. Zatim imamo npr. „Niske letove“ i, nešto sasvim drugo, što bismo preveli kao „Život posle (života)“ i tu prisustvujemo doživljajima i mudrovanjima junaka predstavljenih kao: duh, anđeo i vampir! Onda možemo misliti kakvu zanimljivu to pruža za obradu, hm, raznolike egzistencije humanoida, pre i posle smrti, uz mogućnost pojavljivanja još nekih figura iznad našeg realističkog poimanja…

Foto: funnyjunk.com/funny_pictures
Foto: arada.ch/category/comics/
Foto: pinterest.com
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.