fbpx
spot_img

Hit u Kragujevcu: Plastičnom flašom plaćaju autobuske karte

Pametna mašina, koja za svaku ubačenu limenku, plastičnu ili staklenu flašu, uzvraća kreditom na kartici za javni gradski prevoz, postala je hit među Kragujevčanima. Popularni „Reciklomat“ u centru Kragujevca, već šest meseci prikuplja ambalažu koja ide na dalju preradu, a građani za to dobijaju besplatan prevoz. Od danas je taj grad dobio još jedan aparat koji je postavljen na stajalištu kod Medicinske škole. Zbog popularnosti reciklaže uz nagrađivanje, najavljeno je da će uskoro biti postavljeni reciklomati na još četiri gradske lokacije.

Kragujevac je prvi grad u Srbiji koji je na jedinstven način odlučio da razvija ekološku svest građana i motiviše ih da, primarnom selekcijom otpada, smanje broj plastičnih flaša koje će završiti na gradskoj deponiji ili ne daj Bože, u nekoj reci ili jezeru.

Do sada je u prvom srpskom reciklomatu prikupljeno tri i po tone ambalažnog otpada, koji je kroz dalju preradu nastavio život u nekom novom obliku.

Kragujevac reciklomat
Otvaranje reciklomata u Kragujevcu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Iako je u pitanju dobrovoljno donošenje reciklažnog otpada, efekti ne bi bili ovoliko vidljivi da nije novčanog nagrađivanja, koje motiviše građane, pojašnjavaju u Gradskoj upravi i gradskom komunalnom preduzeću „Šumadija“, koje sprovodi ovu akciju.

Želja im je da Kragujevac, kako kažu, dobije status „zelenog grada“ i da na duge staze, primarno razdvajanje reciklažnog otpada dâ vidljive rezultate.

Na kom pricipu radi „reciklomat“?

Svakodnevno đubre koje svi imamo u našim domaćinstvima – limenke, plastične ili staklene flaše, onog trenutka kada se ubace u reciklomat, pretvaraju se u novac na karticama za gradski prevoz. Za jednu besplatnu vožnju u kragujevačkim autobusima, koja inače košta 70 dinara, u zavisnosti od reciklomata, potrebno je ubaciti od 10 do 15 flaša.

Projektom „Reciklažom do vožnje“ u Kragujevcu upravlja JKP „Šumadija“ u čijoj nadležnosti su i odvoženje smeća i javni gradski prevoz. Odlučili su da spoje te dve delatnosti, kako bi kod građana razvijali ekološku svest i ujedno ih novčano nagradili.

Prema rečima direktora tog preduzeća Nemanje Dimitrijevića, „dobra ideja, naišla je i na dobar odziv građana“, pa su odlučili da reciklomate postave na šest prometnih lokacija u gradu.

Kragujevac reciklomat
Otvaranje reciklomata u Kragujevcu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Mi kroz sistem pratimo punjenje reciklomata. Bilo je dana kada smo ga i po nekoliko puta dnevno praznili. To nam je bio signal da su građani prihvatili ovu ideju i zato ćemo sada ove pamene mašine još više približiti građanima i postaviti ih u svim velikim naseljima“, rekao je Dimitrijević, uz pojašnjenje da sva prikupljena ambalaža odlazi u Reciklažni centar na dalju obradu.

Ovu jedinstvenu inicijativu, kragujevačko komunalno preduzeće „Šumadija“ sprovodi u saradnji sa operaterom ambalažnog otpada „Sekopak“, a na primeru tog grada, vidiljivo je da građani uz adekvatnu podršku mogu da promene svoje navike.

Možda je upravo u reciklomatima rešenje za potresne slike koje vidimo na srpskim jezerima i rekama koji su zatrpani plastičnim flašama i drugim ambalažnim otpadom.

Izvor: nova.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.