fbpx
spot_img

Hogar strašni – 50 godina strrraha i smeha!

Pa, oglasićemo se onako… kratko i prigodno!

Izvor: thepopverse.com/hagar-the-horrible-2023

Ovu stranicu (nije prvi put) posvećujemo jednom od najpoznatijih, a nekako inajsimpatičnijih, varvarskih vođa iz sveta stripa, a svakako najpoznatijem stripovskom vikingu – Hogaru Strašnom!!! (engl. Hägar the Horrible)                                                              Nema potrebe da sad razmatramo taj interesantni sklop Hogarovih osobina niti njegovu porodičnu situaciju, jer ga jako dobro znamo kao odlučnog i nezaustavljivog vođu pljačkaškog pohoda, a s druge strane kao brižnog i nežnog oca i supruga, pritom ponekad nesnalažljivog i detinjastog, u nekim prilikama vidno priprostog… Nema potrerbe ni da čeprkamo po istorijskom i geografskom kontekstu u kome se odvijaju zbivanja sa našim junacima, ali činjenica je da ovaj strip pokriva mnoge porodične, druževne i ostale zgode iz svakodnevnice (i iz avantura, naravno) koje nose neki univerzalni značaj i za savremenog čitaoca, što svakako nosi deo tih neodoljivih čari čitanja ovog ostvarenja.

Foto: Mišo Koprivica                  (Iznad su prikazani neki od porodičnih prizora iz prve godine izdavanja)
Foto: Mišo Koprivica

Dakle, računajmo je da su ovaj junak i njegova porodica, potekavši iz glave i pera Dika Brauna, ugledali svetlost dana tamo neke 1973, 4. februara. Neke redakcije u SFRJ su dosta blagovremeno reagovale, pruživši šansu ovom živahnom neurednom bradonji da zapleše na stranicama njihovih izdanja, a ovom prilikom zaista moramo da pohvalimo Politikin Zabavnik (među dostupnim izvorima) kao nosioca prigodnog imaža navedenome junaku. Čak je ponudio i nekoliko ilustracija njemu u čast, iz ruku nekolicine prestižnih strip autora (poreklom) iz Srbije (Aleksa Gajić, G. Smuđa, J. Ukropina, R. Milošević, pa i Iztok Sitar iz Slovenije i dr.) a mi smo za ovu priliku izdvojili ilustraciju Ivice Stevanovića (r. 1977)

Foto: Mišo Koprivica

(Inače, moja malenkost je tokom podužeg, ne previše opravdanog, izbivanja sa ove radne platforme bila i prozivana na neki pozitivan način, pa i stoga imam odgovornost da se bar u nekoj meri vratim u igru, no ne bi trebalo to da bude tema… Opet, nisam mogao tek tako ni prećutati… No, kako god, vreme je već da zaključimo prilog, dakle…) SREĆAN ROĐENDAN, HOGARE! I budi dobar…. Ovaj, budi na svom mestu, kako i priliči vikingu i čoveku/ junaku kakvog smo upoznali i još dugo nas uveseljavaj!!

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.