fbpx
spot_img

Хорска секција ОШ „ Свети Сава“ из Топонице

11262363_457096954446379_8845426338986488484_n

 

Хорска секција у ОШ“ Свети Сава“ у Топоници постоји већ десетак година.Формирала је наставник музичке културе Ана Зорић, тада Вилотијевић, својим доласком у ову школу 2004. год.Кроз ову секцију прошло је много талентоване деце, и успешно су сваке године учествовали на свим важним догађајима у оквиру школе.

Ове године наставница се по први пут ухватила мало већег посла и покушала да припреми хор за регионално такмичење.У почетку је то деловало као немогућа мисија,али уз упорност првенствено деце и наставнице, уз много напора успели су да посао приведу крају.Наиме,идеја се јавила у фебруару месецу,када је наставница дошла до информација о такмичењу и пропозицијама самог такмичења.Добила је обавезну композицију, а онда заједно са ученицима одабрала још две композиције.

Обавезна је била народна песма писана у двогласу a capella- „Иде Лола у чарапа бели“, а композиције које су сами одабрали биле су: „Џез канон“ непознатог аутора и „ Јовано, Јованке“ двоглас уз клавирску пратњу.

Пробе су почеле крајем фебруара и одвијале се два до три пута недељно,често и суботом.Рад је био напоран и неизвестан,уз пуно успона и падова,али је све на крају испало добро.

Такмичење је одржано 15. маја 2015. год,у Крагујевцу у холу Друге крагујевачке гимназије.Као једини из категорије малих школа,појавила се школа из Топонице.По први пут у историји школа се представила на овај начин.И у јакој конкуренцији са великим градским школама из Крагујевца и Јагодине, хор из Топонице под диригентском палицом Ане Зорић освојио је    III награду са 78. поена,што је за први пут више него довољно.

Хор је с обзиром на велики успех наступао и на годишњем концерту МШ „др Милоје Милојевић“ издвојено одељење у Книћу, као специјални гост.Концерт је као велики догађај на том простору одржан 04.06.2015.год. у Книћу у просторијама Дома културе.

Biljana Vulović
Biljana Vulović
"Došao sam do zastrašujućeg zaključka. Ja sam odlučujući činilac u učionici. Moj lični pristup stvara određenu radnu klimu. Moje raspoloženje datog dana vedri i oblači. Kao nastavniku data mi je ogromna moć da učinim život deteta radosnim. Mogu postati sprava za mučenje ili oruđe inspiracije, mogu da ponižavam ili podstičem; da povređujem ili isceljujem. U svim situacijama od moje reakcije zavisi da li će kriza eskalirati ili će se smiriti; da li će dete biti humanizovano ili dehumanizovano." - Haim Ginat